Președintele României Klaus Iohannis și-a anunțat demisia. Anunțul a fost făcut pe 10 februarie, de la Cotroceni, printr-o declarație de presă. „Voi pleca din funcție poimâine, 12 februarie”, a comunicat Iohannis. Euronews România scrie, cu referire la prevederile Constituției, că șeful Senatului Ilie Bolojan ar urma să devină președintele interimar al României.
„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, 12 februarie”, a comunicat Iohannis.
Înainte de a-și anunța demisia, Iohannis a vorbit despre demersul de suspendare a sa. Presa română scrie că partidele de opoziție au depus pentru a treia oară o cerere de suspendare din funcție a lui Iohannis și că pe 11 februarie Parlamentul urma să se reunească pentru a discuta cererea. Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, declara că plenul comun urmează să decidă dacă va trimite solicitarea opoziţiei la Curtea Constituţională, fie se va forma o comisie de anchetă care să analizeze cererea de suspendare.
„Este un demers inutil pentru că oricum, peste puține luni, plec din funcție, după alegerea noului președinte. Este un demers nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos. Pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Acest demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern. (…) Nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele după ce a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Vom fi, efectiv, de râsul lumii”, a menționat Iohannis.
Potrivit sursei citate, urmare a demisiei lui Iohannis, șeful Senatului Ilie Bolojan devine președintele interimar al României. El va avea această funcție până la alegerea noului președinte, în luna mai. Constituția României spune că, după demisia președintelui României, „în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte”. Acest termen va fi respectat, deoarece alegerile prezidențiale au fost setate deja pentru 4 mai – primul tur și 18 mai – al doilea tur, a menționat sursa.
***
Mandatul lui Klaus Iohannis a expirat în decembrie 2024, dar a fost prelungit după o hotărâre a Curții Constituționale.
Amintim, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile pentru funcția de președinte. Curtea a dispus reluarea întregului proces electoral. Anularea alegerilor a avut loc, a menționat presa din România, pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în scrutin. Decizia Curții, care a fost definitivă și nu putea fi atacată, a venit în contextul în care, în diaspora, începuse deja votul pentru turul II al alegerilor. Bătălia se dădea între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.