Krasnoselski a comentat în premieră perspectiva aderării Moldovei la UE fără regiunea transnistreană
Full Article 2 minutes read

Krasnoselski a comentat în premieră perspectiva aderării Moldovei la UE fără regiunea transnistreană

Abordarea autorităților de la Chișinău privind aderarea Republicii Moldova la UE fără regiunea transnistreană este „realistă”. Declarația a fost făcută de așa-numitul lider al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski într-un interviu pentru agenția de presă pro-Kremlin TASS, publicat pe 9 ianuarie. Este pentru prima dată când Vadim Krasnoselski a comentat perspectiva eurointegrării Moldovei fără teritoriul de pe malul stâng al Nistrului.

În ceea ce privește declarațiile despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană fără teritoriul Transnistriei. Eu aș numi-o o abordare realistă. Suntem o entitate separată în relațiile internaționale. Nici UE și nici Moldova nu pot decide pentru noi. Deci, dacă țara vecină vrea să se alăture undeva – vă rog, dar noi ne hotărâm singuri soarta”, a declarat Krasnoselski în cadrul interviului.

Precizăm că, pe parcursul anului 2023, autoritățile de la Chișinău au vorbit despre mai multe scenarii privind aderarea Republicii Moldova la UE, în contextul conflictului transnistrean care este încă nerezolvat. Unul dintre acestea presupune integrarea la blocul comunitar doar a malului drept al Nistrului. În eventualitatea acestui scenariu autoritățile moldovenești vor continua să caute modalități de soluționare a conflictului teritorial și după aderarea țării la UE.

De altfel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că Republica Moldova va decide în mod independent soarta conflictului transnistrean, însă diferendul nu este un obstacol în calea aderării țării la UE. Declarația a fost făcută pe 1 iunie 2023, în marja summit-ului Comunității Politice Europene de la Bulboaca. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: