Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, i-a îndemnat pe locuitori să evite provocările, pe fondul nemulțumirilor legate de deconectările de lumină. El a declarat că linia fierbinte primește sute de apeluri, iar oamenii sunt furioși: „Înjură și închide. Este normal? (…) Situația nu are legătură cu cineva din Transnistria, este un factor extern”. Krasnoselski a criticat speculațiile conform cărora Rusia ar fi abandonat regiunea. Referindu-se la soluțiile propuse de Chișinău, el a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială, deși Chișinăul afirmă că Tiraspolul a ignorat sau respins aceste propuneri.
Pe 6 ianuarie, Krasnoselski s-a adresat locuitorilor regiunii transnistrene, îndemnându-i să nu se lase „provocați”. El a spus că sunt sute de apeluri la linia fierbinte, iar unii locuitori sunt nemulțumiți de deconectările de lumină din regiune.
„Numărul vostru de apeluri la linia fierbinte, de ce vecinul are lumină dar eu nu, nicicum nu va salva situația. (…) Electricienii lucrează în fiecare zi pentru a înlătura neajunsurile care, desigur, sunt. (…) Sună oamenii și spun: iată casa vecină are lumină, iar eu nu. Și li se explică, că ori este deconectare în evantai sau deconectare avariată pe linie. El înjură și închide. Aceasta este normal? Eu cred că nu este normal. Așa nu se poate de făcut. Voi ce locuiți aici de unii singuri? În aceste condiții se află toți locuitorii. (…) Și nu este în Transnistria vreun om care este vinovat de această situație, acesta este factorul extern. Și îl știți foarte bine. (…) Nu vă lăsați provocați”, a comunicat acesta.
Totodată, el a spus că „acum doar cel leneș nu vorbește de Transnistria, precum că Rusia a abandonat Transnistria, și speculează la acest subiect”.
„Inițial atrageți atenția la cei care se ocupă de asta”, a menționat el, adăugând că aceștia sunt „neprietenii” regiunii. „Întotdeauna, la orice subiect, s-a speculat. Ori cu privire la pandemie, ori cu privire la unele probleme, iar acum desigur cu privire la criza energetică”, a adăugat el.
Krasnoselski a mai spus Federația Rusă nu furnizează gaz regiunii transnistrene în „rezultatul neachitării datoriei de către Moldovagaz, nu Tiraspoltransgaz, dar Moldovagaz”.
„Acum este o nouă informație precum că Moldova vrea să ne ajute iar noi refuzăm ajutorul. Este minciună”, a menționat acesta, adăugând că „nici o propunere de ajutor din partea Moldovei sau alte state” nu a venit în adresa lui.
„Măcar o dată a fost decis ceva de Moldova? Nu”, a adăugat Krasnoselski, menționând că regiunea anterior s-a „adresat Moldovei pentru ajutor” cu referire la alte subiecte. „Moldova nu va da nimic Transnistriei. Nu este scopul lor”, a mai spus acesta.
„Nici un ajutor, nimeni, nu ne propune. Totul este speculație. Să arate măcar o scrisoare unde s-au adresat în adresa mea cu propunerea de a oferi ajutor”, a conchis acesta.
***
Amintim, pe 2 ianuarie 2025, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Această informație, a precizat Moldovagaz, s-a regăsit „într-o scrisoare a președintelui interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, către conducerea Tiraspoltransgaz”. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” a refuzat propunerea Moldovagaz și Energocom, a scris presa. Tiraspolul ar fi declarat că se așteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze. Detalii AICI.
Pe 5 ianuarie, secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan a declarat că pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău a venit cu soluții către responsabilii din regiune. Potrivit lui Borosan, s-a propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe Bursa Română de Mărfuri „ca alternativă în caz de oprire livrărilor de la Gazprom”, suplimentar a fost propusă o „cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES”. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat Borosan. Detalii AICI.
***
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
După oprirea livrărilor de gaz către localităţile rurale şi către întreprinderi, cu excepţia celor alimentare, a agentului termic şi apei calde către locuitorii din oraşe, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice.
Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă, a declarat Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local. Detalii AICI.
Intervalele deconectărilor sunt în creștere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Detalii AICI. Pe 5 ianuarie, Krasnoselski a spus că, din cauza creșterii consumului de energie electrică, pot avea loc deconectări suplimentare în regiune, ceea ce conduce la inexactități în graficele de întreruperi publicate. Detalii AICI. În regiunea transnistreană, din cauza întreruperii de energie electrică, în unele zone ar putea fi oprită și apa rece. Pe 4 ianuarie au rămas deja fără apă unele cartiere din Tiraspol. Anterior s-a anunțat că 1 500 de blocuri de locuit din regiune nu au încălzire și apă caldă iar 72 000 de gospodării nu au gaz. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!