novostipmr.com

Krasnoselski, o nouă adresare către Maia Sandu: „Avem o situație critică reală din cauza dvs“. Reacția Chișinăului

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, s-a adresat din nou către președinta Maia Sandu. El a spus că „Moldova împiedică aprovizionarea cu gaze către Transnistria” și că situația actuală din regiune ar fi din cauza șefei statului. Totodată, el a anunțat că regiunea va informa mai multe structuri, printre care ONU și Crucea Roșie, despre „încercările de discriminare” din partea Chișinăului în raport cu locuitorii Transnistriei. NewsMaker a solicitat o reacție din partea Președinției și Biroului politici de reintegrare. Într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare a îndemnat Tiraspolul „să-și revizuiască comportamentul”. 

„Doamna Sandu, vreau să mă adresez către dumneavoastră. Povestiți foarte interesant despre faptul că sunteți gata să furnizați gaz Transnistriei. (…) Vă spun deschis, Moldova împiedică aprovizionarea cu gaze către Transnistria. Avem o situație critică reală din cauza dumneavoastră. Anume dumneavoastră discriminați cetățenii transnistreni. (…) Ajunge să vă ocupați cu intrigă și speculații”, a spus Krasnoselski într-un video postat pe rețelele de socializare.

Totodată, el s-a referit la cărbunele propus de Ucraina. „Nu induceți în eroare oamenii”, a comunicat el, adăugând că „aceste cărbune, potrivit criteriilor tehnice, nu sunt potrivite pentru MGRES, asta toți știu foarte bine”.

În același video, Krasnoselski a spus că regiunea va informa mai multe structuri, printre care ONU, Crucea roșie, dar și pe participanții formatului 5+2 despre „încercările de discriminare” din partea Chișinăului în raport cu locuitorii regiunii transnistrene „pentru a câștiga anumite dividende”.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare a declarat că „ofertele evocate în repetate rânduri de către Chișinău privind deplina deschidere a autorităților Republicii Moldova de a acorda asistența umanitară necesară persoanelor vulnerabile, spitalelor, școlilor, centrelor sociale etc. din regiunea transnistreană nu doar că au primit un refuz categoric din partea Tiraspolului, dar și au rezultat cu avertizări din partea factorilor propagandistici la adresa angajaților din diverse structuri din regiune privind aplicarea sancțiunilor în cazul acceptării ajutoarelor din partea Chișinăului”.

„Îndemnăm factorii de la Tiraspol să-și revizuiască comportamentul și să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor cu domiciliu în regiune care de mai mult timp așteaptă ajutoarele oferite de Chișinău în comun cu donatorii externi”, au menționat reprezentanții Biroului.

Actualizare: A reacționat la declarațiile lui Krasnoselski și purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„În loc să furnizeze gaze naturale cetățenilor din regiunea transnistreană, propaganda rusească și reprezentanții săi de la Tiraspol continuă să răspândească dezinformări, despre care am avertizat și în comunicarea publică de ieri. În loc să se concentreze pe soluții reale pentru oameni, perpetuează retorica falsurilor, încercând să distragă atenția de la problemele reale”, a declarat Vodă.

***

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a informat Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – că nu va mai livra gaze naturale în R. Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. În pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările începând cu 1 ianuarie 2025. A invocat neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

În ianuarie curent, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a fost la Moscova. Informația, apărută inițial în presă, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie. Ea a declarat că știe despre vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI. Presa a scris că Vadim Krasnoselski a plecat la Moscova, de pe Aeroportul Chișinău, pe 10 ianuarie și a revenit pe 14 ianuarie.

Pe 15 ianuarie, Krasnoselski a anunțat că principalul rezultat al vizitei sale la Moscova este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, el nu a precizat cum vor fi livrate. Detalii AICI. Pe 16 ianuarie, Moscova a declarat că este pregătită să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea în stânga Nistrului și încheierea contractelor. Detalii AICI.

Tot pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu Vadim Krasnoselski, după ce ultimul a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors „cu impresia că Moscova a hotărât problema, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.

Cu o zi înainte, pe 15 ianuarie, coproprietarul Natural Gaz Arcadie Vicol a anunțat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru a livra gaz în Transnistria. El susținea că este vorba de gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că Moscova ia considerare achiziționarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe piețele spot europene, prin intermediul Natural Gaz. A doua zi, premierul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Moldovei. Atât premierul cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au calificat drept „schemă” intenția Natural Gaz de a furniza gaz către Tiraspoltransgaz. Detalii AICI.

Contractul-cadru încheiat de Natural Gaz și Tiraspoltransgaz a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost înaintate învinuiri – contrar informațiilor din presa națională despre presupuse acuzații de „trădare de patrie”. Detalii AICI.

Pe 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski s-a adresat către Maia Sandu. El a spus că oficialii de la Chișinău se împotrivesc livrărilor de gaze pe malul stâng, după ce Natural Gaz a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz. Krasnoselski i-a solicitat șefei statului să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiune. În reacție, Președinția a declarat că afirmațiile lui Krasnoselski sunt o „distorsionare gravă a realității”, subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz. Detalii AICI.

Pe 20 ianuarie, Vadim Krasnoselski a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz și a adăugat că regiunea „garantează plata”. Detalii AICI. Amintim în context că pe 2 ianuarie Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI. Atunci, Tiraspoltransgaz a refuzat propunerea.

Pe 20 ianuarie, Chișinăul a declarat că analizează solicitarea Tiraspolului. Ultimul, potrivit autorităților de la Chișinău, a propus ca plata pentru gazele livrate în regiunea transnistreană, inclusiv achiziția și transportarea acestora la hotarul cu Republica Moldova să fie realizată de companii terțe, iar Tiraspoltransgaz să achite doar costurile tranzitului pe teritoriul țării. Detalii AICI. Președinta Maia Sandu a adăugat că autoritățile vor analiza ce companii sunt implicate în acest proces și a menționat că Moldovagaz poate lucra doar cu entități care respectă cadrul legal. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vot pozitiv în Parlament: STRATCOM poate trece sub control prezidențiale. Opoziția: se tem că pierd alegerile

Centrul responsabil de contracararea dezinformării ar putea trece în subordinea Președinției. Proiectul de lege, propus de majoritatea parlamentară PAS, a fost votat în prima lectură în cadrul ședinței plenare din 12 iunie, în ciuda criticilor venite din partea opoziției.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a calificat inițiativa drept o încercare de consolidare a controlului politic înaintea alegerilor parlamentare.

„De ce fac asta? De frică. Se tem că la toamnă pierd majoritarea. (…) Își trag în grabă o umbrelă prezidențială și se baricadează după ușa Președinției. (…) Ne apropiem, cu pași rapizi, de un regim prezidențial camuflat”, a declarat deputata BCS Adela Răileanu.

Autorii proiectului susțin însă că instituția va fi mai eficientă dacă va fi sub conducerea Președinției și va raporta permanent Consiliului Suprem de Securitate.

„Putinismul e o mare boala, pute a sânge acolo pe unde trece. Ceea ce trebuie noi să facem, este să contracarăm această schizofrenie care duce spre delir și grandomanie. Oamenii trebuie să trăiască în pace indiferent de naționalitate și limba pe care o vorbesc. Ceea ce se face prin propagandă este să ne urâm, să ne divizăm”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp, unul dintre autori.

„Dacă legea deranjează, înseamnă că este bună, că țintește acolo unde trebuie”, a adăugat deputatul PAS Ion Babici.

Proiectul de lege propus de deputați PAS prevede trecerea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării în subordinea Președinției și redenumirea acestuia în Centrul pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării. Instituția își va concentra activitatea pe prevenirea dezinformării, educarea publicului și reducerea impactului informațiilor false.

Directorul Centrului va fi numit de Președinte și va deveni membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate. Proiectul mai prevede formarea unui nou Consiliu consultativ, cu rol consultativ, alcătuit din specialiști, oficiali și reprezentanți ai societății civile.

Documentul propune și alinierea terminologiei la standardele europene, precum și extinderea valabilității Concepției de comunicare strategică până în 2030, pentru a asigura coerența cu Strategia națională de securitate.

Inițiativa legislativă urmează a fi examinată de Parlament în cea de-a doua lectură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: