Kremlinul critică decizia Kievului privind mașinile cu numere transnistrene: „Este revoltător!”
Full Article 2 minutes read

Kremlinul critică decizia Kievului privind mașinile cu numere transnistrene: „Este revoltător!”

Refuzul Ucrainei de a nu permite pe teritoriul său accesul mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare transnistrene este „revoltător” și reprezintă o lovitură pentru interesele întregii regiuni. Astfel a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova decizia Kievului.

„Din 1 septembrie 2021, Ucraina a închis accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport transnistrene care nu au așa numitele plăci de înmatriculare neutre, al cărui număr real este cu mult mai mic decât cel necesar pentru cei 120 de mii de proprietari de mașini de pe malul stâng al Nistrului. Acest pas revoltător al Kievului lovește în interesele tuturor locuitorilor regiunii, inclusiv a câtorva zeci de mii de cetățeni ai Ucrainei”, a menționat diplomatul.

De asemenea, diplomatul rus a menționat că măsurile de blocaj din partea Kievului „vor influența negativ procesul de reglementare a conflictului de la Nistru și vor suspenda toate eforturile privind restabilirea dinamicii pozitive”.

„În acest mod, Ucraina se discreditează definitiv în calitate de garant și mediator în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană (formatul „5+2”), a mai spus Zaharova.

În același timp, Zaharova a îndemnat Kievul să își respecte obligațiunile internaționale asumate în domeniul drepturilor și libertăților omului, iar structurile internaționale, în special UE, să facă o evaluare a comportamentului „protejaților săi”.

***

Începând cu 1 septembrie, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare a solicitat, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au anunțat, într-un comunicat de presă, că intenția de a restricționa intrarea pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere transnistrene rămâne în vigoare. Zilele trecute, Serviciul Vamal Odesa a anunțat că Ucraina a amânat până anul viitor obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre, pentru a putea merge în statul vecin. Ulterior, Serviciul Vamal al Ucrainei a dezmințit informația.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va cere explicații de la Guvernul Ucrainei și de la participanții la negocierile în format „5+2”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: