Kremlinul reacționează la declarația Maiei Sandu: „Se urmărește o confruntare dură cu Rusia”
Full Article 3 minutes read

Kremlinul reacționează la declarația Maiei Sandu: „Se urmărește o confruntare dură cu Rusia”

Rusia respinge categoric informațiile făcute publice de către președinta Republicii Moldova Maia Sandu, cu privire la un plan de destabilizare a situației politice, prin intermediul unor diversioniști, inclusiv din Rusia. Declarația a fost publicată pe 14 februarie, din numele purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Astfel de declarații sunt absolut nejustificate și lipsite de dovezi. Sunt construite în stilul manevrelor clasice, pe care le utilizează deseori SUA, alte țări Occidentale și Ucraina. Mai întâi să acuzi, făcând trimitere la presupuse informații secrete, care nu pot fi verificate, iar apoi să le folosești pentru a justifica propriile acțiuni ilegale”, se arată în mesaj.

Potrivit Moscovei, informațiile care au apărut inițial de la președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, au scopul de „a atrage Chișinăul într-o confruntare dură cu Rusia”.

Respingem hotărât insinuările cu privire la presupusa intenție a Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova. Spre deosebire de țările Vestului și Ucrainei, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și altor țări. Rusia nu constituie un pericol pentru securitatea Republicii Moldova și pledează pentru dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase”, a conchis Zaharova.

***

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

Șefa statului a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări”, a adăugat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

Deputatul PAS Andrian Cheptonar a declarat pe 13 februarie că mai mulți diversioniști din Serbia urmau să ajungă în Republica Moldova cu pretextul desfășurării unui meci de fotbal de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: