„La 20 octombrie vom avea alegeri prezidențiale și referendum”. Grosu susține că anul 2024 va fi istoric
Full Article 3 minutes read

„La 20 octombrie vom avea alegeri prezidențiale și referendum”. Grosu susține că anul 2024 va fi istoric

Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), inițiat de șefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeași zi – pe 20 octombrie. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, pe 16 aprilie, după ce Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa deputaților PAS de a revizui Constituția prin referendum. Șeful Legislativului de la Chișinău susține că 2024 va fi un an „istoric”.

„La 20 octombrie, în aceeași zi, vom avea alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE. La 20 octombrie vom fi întrebați dacă – „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. După mai bine de 30 de ani, în sfârșit a venit timpul ca noi, cetățenii, să spunem întregii lumi că suntem europeni și că vrem să facem parte din această familie europeană. (…) Mulțumesc colegilor mei din Parlament care au inițiat această procedură legislativă și au mers la Curtea Constituțională. Haideți ca anul 2024 să fie unul istoric pentru Republica Moldova!”, a scris șeful Legislativului pe rețelele de socializare.

***

Amintim că referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Autoritățile au admis anterior că plebiscitul ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale, la care și-a exprimat oficial intenția de a participa și actuala șefă a statului, Maia Sandu. Scopul referendumului și al modificării Constituției, declarat de autorități, este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 9 aprilie, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că a transmis propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost semnată de 46 de deputați. Detalii – AICI.

Pe 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea referendumului constituțional privind aderarea la UE. Plebiscitul, inițiat de președinta țării, Maia Sandu, urmează să aibă loc pe data de 20 octombrie, 2024. Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Detalii – AICI. 

Potrivit președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, rezultatele referendumului inițiat de Maia Sandu vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament. Detalii – AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: