PAS, la Curtea Constituțională cu propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției
Full Article 4 minutes read

PAS, la Curtea Constituțională cu propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției

Propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției va fi transmisă pe 9 aprilie Curții Constituționale. Aceasta conține proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional și proiectul de lege pentru modificarea Constituției. Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună. Precizările au fost făcute de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități Veronica Roșca. 

Pe 9 aprilie, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Veronica Roșca a anunțat că a fost definitivat proiectul de lege privind modificarea Constituției Republicii Moldova.

Vom solicita astăzi o propunere de inițiere a referendumului republican de revizuire a Constituției, în adresa Curții Constituționale – de a emite un aviz ce vizează această propunere de modificare a Constituției Republicii Moldova. Această propunere include proiectul de hotărâre al Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional cât și propriu zis proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova cu următorul conținutul acestei inițiative: în primul rând se dorește reconfirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. Astfel se propune completarea preambulului Constituției Republicii Moldova cu două aliniate noi. Totodată se propune completarea Constituției cu un nou titlu, titlul 5 prim „Integrarea în Uniunea Europeană”. Se propune aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene și să se realizeze de către Parlament prin lege organică. Totodată, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne cu respectarea prevederilor actului de aderare”, a comunicat Roșca.

Ea a mai spus că „Articolul 2 din proiectul legii prevede că aceasta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican”.

Țin să accentuez faptul că astăzi are loc demararea propriu zisă a inițierii referendumului constituțional de modificare a Constituției. Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională, apoi noi suntem responsabili de prezentare în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional cât și propriu zis întrebarea care va fi pusă în adresa cetățenilor Republicii Moldova: Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, a comunicat Roșca.

Merg acum la Curtea Constituțională și astfel dăm start inițierii procedurii referendumului republican de revizuire a Constituției”, a conchis parlamentara.

Roșca a scris pe rețelele de socializare că, potrivit legislației, Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună. „După acest lucru, vom prezenta Parlamentului un proiect de hotărâre. După înregistrarea acestui proiect de hotărâre este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a comunicat parlamentara.

***

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 21 martie 2024, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, care stabilește că integrarea și aderarea europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.

Pe 8 aprilie, prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în vederea introducerii parcursului european în legea supremă, a fost făcut publică. În aceeași zi, documentul a fost supus consultărilor publice, la Parlament. Autorii au propus completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi, precum și a textului legii supreme. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: