Curtea Constituțională a dat undă verde pentru referendum. Pe ce dată vom decide dacă vrem sau nu ca Moldova să adere la UE
Full Article 3 minutes read

Curtea Constituțională a dat undă verde pentru referendum. Pe ce dată vom decide dacă vrem sau nu ca Moldova să adere la UE

Curtea Constituțională a dat undă verde marți, 16 aprilie, pentru organizarea referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană (UE). Plebiscitul, inițiat de președinta țării, Maia Sandu, urmează să aibă loc pe data de 20 octombrie, 2024. Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”.  

Decizia Curții Constituționale:

  1. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum, semnată de 46 deputați din parlament, este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă cu prevederile art. 141, al. 1, lit. b din Constituție.
  2. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de art. 63, al. 3 și art.142 al. 3 din Constituție.
  3. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției stabilite de art. 142 al. 1 și 2 din Constituție și poate fi prezentat Parlamentului spre examinare.

Președinta CC, Domnica Manole a declarat că decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Menționăm că referendumul inițiat de guvernare este unul constituțional. Speakerul Igor Grosu și vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman au declarat deja că votul cetățenilor va fi stipulat în Legea Supremă automat, fără să treacă printr-un vot suplimentar în forul legislativ. Parlamentarii au declarat că „nu este nevoie ca deputații să valideze ceea ce au hotărât oamenii”.

***

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Plebiscitul ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 8 aprilie, prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în vederea introducerii parcursului european în legea supremă, a fost făcut publică. În aceeași zi, documentul a fost supus consultărilor publice, la Parlament. Autorii au propus completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi, precum și a textului legii supreme. Detalii AICI.

O zi mai târziu, pe 9 aprilie, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că a transmis propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuire la Curtea Constituțională. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: