mărțișor 2020
Максим Андреев, NewsMaker

La 85 de ani de la nașterea maestrului Eugen Doga, în capitală va fi creat un centru cultural care îi va purta numele

În centrul capitalei ar putea fi creat un centru cultural, care va purta numele maestrului Eugen Doga. O inițiativă în acest sens a fost discutată în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, la inițiativa primarului Ion Ceban.

Centrul ar urma să fie creat în cadrul clădirii abandonate de la intersecţia străzilor V. Alecsandri – V. Micle, care are suprafaţa de 228 m2. Acesta va fi în gestiunea Direcției Cultură.

„Prin crearea Centrului Cultural „Eugen Doga” vom asigura suportul pentru tinerele talente în dezvoltarea educaţiei muzicale, estetice şi colecționarea patrimoniului de creaţie al lui Eugen Doga. Vrem ca maestrul să aibă posibilitatea să se bucure de acest spaţiu cultural fiind în viaţă”, a spus edilul.

Primarul capitalei a menționat că a discutat despre această propunere și cu maestrul Eugen Doga, care a adresat un mesaj de mulțumire.

„Iniţial, va fi efectuată expertiza tehnică a clădirii. Ulterior, vom elabora proiectul și vom prevedea suma financiară din bugetul municipal. Vom solicita și suportul Ministerului Culturii. Maestrul Eugen Doga nu este doar o valoare a Chișinăului, nu este o valoare doar a Republicii Moldova, este o valoare universală. Este unul dintre cei mai apreciați compozitori ai sec XX”, a menționat Ceban.

În 2022, marele compozitor Eugen Doga va împlini vârsta de 85 de ani. De ziua acestuia, Primăria capitalei va organiza mai multe evenimente de cultură, dedicate maestrului.
Amintim că, pe 14 octombrie, drepturile de autor asupra imnului Chișinăului vor fi transmise oficial municipalității de către compozitorul și maestrul, Eugen Doga. Evenimentul va avea loc de Hramul Chișinăului, în cadrul unui eveniment cu participarea mai multor oameni de cultură.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: