La aproape un an de la crearea MAN, Ceban anunță lansarea noii formațiuni politice: „Moldova merită mai mult”
Full Article 4 minutes read

La aproape un an de la crearea MAN, Ceban anunță lansarea noii formațiuni politice: „Moldova merită mai mult”

La aproape un an de la crearea Mișcării Alternative Naționale (MAN), actualul primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi, 23 august, de la tribuna municipalității, lansarea noii formațiuni politice – Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”. Edilul de Chișinău spune că noua formațiune, care își propune a fi una pro-europeană, va apăra interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova.  

„Lansăm Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”, un partid pentru care vor conta faptele făcute, nu vorbele sterile. Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru independență și neutralitatea Republicii Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă și pentru asta vom acționa și lucra”, a declarat Ceban de la tribuna Primăriei Chișinău.

Edilul capitalei promite că noua formațiune politică va apăra și va lucra pentru interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Ceban se arată convins că Moldova „merită mai mult” și spune că, după ce „vor prelua puterea”, vor face ca, în cel mult zece ani, țara noastră să devină mai prosperă.

„Vom crea un partid care atunci când va prelua putere, va face ca Republica Moldova, în cel mult zece ani, sa ajungă la nivelul standardele țărilor din sud-estul Europei”, mai spune primarul de Chișinău.

Ceban spune că noua formațiune politică este gata să primească în echipă pe toți doritorii care sunt gata să pună umărul la dezvoltarea țării. „Suntem deschiși pentru toți cei care doresc să se alăture, să își răsuflice mânicile și să muncească mult, pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine”, a mai spus Ceban.

Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a anunțat crearea Mișcării Alternativa Națională încă pe data de 30 decembrie 2021.

***

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Ion Ceban s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău.

După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt. La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”.

Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

De menționat că în noiembrie 2019, Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: