Andrei Mardari | NewsMaker

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice. Recean: „Am anunțat licitație”

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice. Premierul Dorin Recean a declarat că a fost anunțată o licitație în acest sens și că există interes din partea investitorilor. Centrala, a menționat Recean, va avea capacitatea suficientă să asigure cu energie întreaga țară. 

La emisiune „Dimineața cu Radio Moldova” de la Radio Moldova, premierul a fost întrebat de ce nu se găsește o soluție la nivel de stat pentru a construi o centrală electrică.

„Am anunțat licitație și avem interes din partea investitorilor ca să construiască o stație la Chișinău de o capacitate suficientă încât să ne asigure cu energie Republica Moldova. Avem o creștere foarte bună a investițiilor în energia regenerabilă și acest lucru la fel este important. Republica Moldova are toate șanse să aibă o cotă destul de mare a energiei verzi. Ceea ce este foarte benefic la energia verde este că nu mai imporți agent termic, gen: gaz natural, altfel de combustibil lichid sau solid și așa mai departe”, a comunicat Recean.

În noiembrie 2024, Energocom a raportat că în lunile iulie-septembrie a achiziționat energie electrică în principal de pe piața locală și de pe bursa română OPCOM în total peste 1.110 mii MWh. Ponderea energiei produse de Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană a constituit în lunile iulie-septembrie 82%, însumând 912.966 MWh, în timp ce termocentralele din Chișinău și Bălți au generat doar 1% din necesarul de consum – 12.150 MWh, mai comunica Energocom.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: