Andrei Mardari / NewsMaker

La începutul anului curent, câștigul salarial mediu lunar nominal brut din Moldova a scăzut ușor față de sfârșitul anului 2021

În trimestrul I al anului 2022, câștigul salarial mediu lunar nominal brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 9560,8 lei, fiind în creștere cu 12,9 % față de trimestrul I 2021. Totuși, acesta este în scădere cu 2,1% față de trimestrul IV 2021. Datele au fost publicate, pe 31 mai, de Biroul Național de Statistică (BNS).

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2022, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații – 24489,0 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 17365,9 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12989,4 lei.
statistica.md

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • activități de cazare și alimentație publică – 6130,4 lei;
  • agricultură, silvicultură și pescuit – 6258,2 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 6610,7 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2021 câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – cu 29,4%;
  • informații și comunicații – cu 23,0%;
  • activități de cazare și alimentație publică – cu 20,1%.
statistica.md

Comparativ cu trimestrul IV 2021, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial. Cele mai semnificative au fost în activitățile:

  • industria extractivă – cu 13,1%;
  • sănătate și asistență socială – 11,1%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – 9,7%.

Creșteri ale câștigului salarial s-au înregistrat doar în activitățile:

  • informații și comunicații – cu 9,6%;
  • activități de cazare și alimentație publică – cu 7,1%;
  • alte activități de servicii – cu 1,4 %.

În sectorul bugetar, în trimestrul I 2022, câștigul salarial mediu lunar a constituit 8190,6 lei (cu 9,7% mai mult față de trimestrul I 2021), iar în sectorul real – 10054,2 lei (cu 13,7% mai mult față de trimestrul I 2021).

Indicele câștigului salarial real în trimestrul I 2022, față de trimestrul I 2021 (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), a fost de 94,8%.

***

Amintim că, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică pe 11 mai, nivelul anual al inflației în R. Moldova a depășit 27%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 30,17%, mărfurile nealimentare – cu 19,13% și serviciile prestate populaţiei cu 34,40%

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: