U.S. Embassy Moldova

La Institutul Oncologic a fost inaugurat un complex radioterapeutic. A fost dotat un accelerator liniar de €1,7 mln

La Institutul Oncologic din Chișinău a fost inaugurat pe 6 martie un complex radioterapeutic modern (două buncăre). Prima parte a acestuia a fost finisată, iar cea de-a doua va fi gata în luna iulie a anului curent. Construcția complexului a fost necesară pentru instalarea noului accelerator linear în valoare de 1,7 milioane de euro, care a fost donat de partenerii de dezvoltare.

La evenimentul de inaugurare au participat președinta Maia Sandu, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, însărcinatul cu afaceri la ambasada SUA în Republica Moldova, Daniela DiPierro, directorul general adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Hua Liu, directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, și personalul medical al instituției.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, complexul radioterapeutic, construit în două părți, are o suprafață de 1 200 m2. Acesta este destinat amplasării și funcționării în condiții optime a două acceleratoare liniare noi și a altor echipamente avansate de radioterapie. Prima parte a complexului a fost realizată cu sprijinul Oficiului de securitate a surselor radioactive al Departamentului energie al Guvernului Statelor Unite ale Americii, în cadrul unui program de asistență nerambursabilă, având o valoare totală de două milioane de dolari. Cea de-a doua parte urmează a fi gata în iulie 2025.

Cele două buncăre sunt o premieră pentru Republica Moldova, deoarece cele existente au fost construite la începutul anilor ’50 ai secolului trecut.

Ridicarea complexului radioterapeutic a fost necesară pentru a instala un nou accelerator liniar, care a fost achiziționat prin donația Fondului Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei, în sumă de 1,18 milioane de euro, dar și cu finanțare din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care a contribuit cu suma de 500 de mii de euro. Valoarea totală a echipamentului este de 1,7 milioane de euro.

Noul aparat este cel mai avansat echipament de radioterapie din Republica Moldova, folosit în marile centre medicale internaționale. Acesta permite aplicarea unui tratament eficient și cu precizie a tumorilor maligne, prin tehnici moderne, precum radioterapia conformațională 3D, radioterapia cu intensitate modulată (IMRT), arc terapia volumetric modulată (VMAT/Rapid Arc) și imagistica ghidată (IGRT), care protejează țesuturile sănătoase, reduce timpul de așteptare și cresc șansele de însănătoșire.

Acceleratorul liniar va deservi zilnic aproximativ 80 de pacienți, iar perioada de așteptare pentru tratament va scădea cu o treime.

Amintim că, în prezent, Institutul Oncologic dispune de două acceleratoare liniare: unul instalat în anul 2009, neperformant, altul achiziționat în 2019 și instalat în 2022.

***

În ultimii trei ani, Ministerul Sănătății, cu ajutorul partenerilor externi, a investit peste 200 de milioane de lei în dezvoltarea infrastructurii medicale și dotarea cu echipament de ultimă generație a Institutului Oncologic.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: