mecc.gov.md

La USM va fi înființat primul centru de tehnologii digital-media din țară. Când își va deschide porțile

În incinta Universității de Stat din Moldova, a început realizarea unui proiect de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR. Acesta va fi primul centru de tehnologii digital-media din țară.

Potrivit organizatorilor, centrul de tehnologii digital-media care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă și va oferi studenților și specialiștilor din industria creativă spații de producție multimedia de ultimă generație

MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producţie media.

MEDIACOR va fi alcătuit din spații de pre și post producție video și audio, distribuite pe patru etaje, fiecărui fiindu-i atribuit câte o zonă dedicată:

Zona de pre-producție – La parterul MEDIACOR vor fi spații de pregătiri pentru filmări o sală de proiecții sau evenimente/ instruiri, cât și oficii pentru startup-urile din domeniul creativ.

Zona de date și resurse – Aceasta presupune un spațiu pentru depozitare și o cameră pentru păstrarea serverelor.

Zona de post-producție se va afla la etajul 3 – Aici vor fi amenajate studiouri de producție și de înregistrare a sunetului, o cameră de mixaj audio de înregistrări și dublare, folley și corecție a luminii pentru editare video.

Cel de-al patrulea etaj va fi dedicat producției HiTech, care va fi dotată cu un set de captare digitală a mișcărilor, unic în Moldova și spații flexibile pentru amenajarea platourilor de filmare, inclusiv pentru emisiuni TV, youtube / vlogging etc.

https://www.facebook.com/artcorcenter/videos/330614011640817/?v=330614011640817

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții de la Universitatea de Stat din Moldova dar și alte instituții de învățământ, companiile din domeniul industriilor creative (producție video, audio, media digitală).

Centrul va fi administrat printr-un parteneriat de colaborare dintre Asociația Companiilor de Creație COR și Universitatea de Stat din Moldova și va presta cursuri pentru creșterea capacităților în domeniile multimedia, TV, cinematografie, muzică, și tehnologii digitale.

MEDIACOR va fi lansat în 2021.

Pentru implementarea proiectului a fost semnat un memorandum de colaborare și creat un parteneriat public-privat între Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia, UK aid, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație COR.

1,3 milioane de dolari sunt alocați de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru reconstrucții și dotări tehnice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: