O echipă de 20 de polițiști, pompieri și angajați ai Agenției „Apele Moldovei” au mers pe 21 februarie la lacul Ghidighici. Aceștia au găsit zeci de amatori ai pescuitului la copcă, care se aflau pe lac. Salvatorii i-au avertizat despre pericolul la care se supun, din cauza gheții subțiri.
Angajații IGSU au continuat campania de prevenire a înecurilor în urma prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. De această dată, salvatorii au decis să meargă la iazul de la Ghidighici, unul din cele mai mari bazine acvatice din apropierea municipiului Chișinău.
Aici, salvatorii însoțiți de polițiști și reprezentanții Agenției „Apele Moldovei”, au informat zecii de amatori de pescuit la copcă despre pericolul la care sunt expuși.
Specialiștii i-au îndemnat să părăsească lacul, întrucât gheața nu depășește grosimea de 7 cm. Mai mult, salvatorii și polițiștii le-au înmânat pliante și i-au avertizat că aflarea la o distanță mare de mal le pune viața în pericol. Cei 20 de salvatori au utilizat o dronă, dar și o autospecială șenilată.
Conform specialiștilor, pentru ca aflarea pe iazul înghețat să nu prezinte pericol, grosimea gheții nu trebuie să fie mai mică de 8 -15 cm. În caz contrar, persoana ar putea să se prăbușească cu ușurință și să rămână blocată în apa rece.
Conform datelor IGSU de la începutul anului 2021, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 7 persoane, inclusiv 2 minori.