Leancă propune unirea R. Moldova cu România: În calitate de premier, am purtat discuții și în 2014, când Rusia a anexat Crimeea

Fostul premier Iurie Leancă consideră că, în cazul în care trupele ruse vor ajunge în regiunea transnistreană, Republica Moldova este în mare pericol, iar un scenariu de salvare ar fi unirea cu România. Într-un interviu pentru postul de televiune Antena 3 din România, Leancă a dezvăluit că, în calitate de prim-ministru, a avut astfel de discuții în 2014 cu oficialii de la București, inclusiv cu președintele țării, după anexarea Crimeei de către Federația Rusă.

Dacă rușii reușesc să ajungă la Tiraspol, e sfârșitul nostru, al Republicii Moldova, în cazul în care, cum vă spuneam, Bucureștiul și Chișinăul nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea. În momentul în care România ar face acest pas împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene”, a declarat Iurie Leancă.

Fostul premier susține că scenariul unirii dintre R. Moldova și România a fost luat în calcul și acum opt ani, după anexarea Crimeei.

Poate unii experți ar spune că este imposibil, vreau să vă zic că am fost prim-ministru și am fost într-o situație similară, nu atât de dramatică, în 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea. Am avut astfel de discuții cu cei de la București, cu primul ministru, cu președintele, deci, încă o dată, nu zic că este foarte simplu, dar nu este imposibil, iar dacă noi nu ne punem puțin mințile în mișcare suntem sortiți pieriii”, a conchis Leancă.

***

Iurie Leancă a mai deţinut funcţii publice, printre care cea de viceministru, prim-viceministru al afacerilor externe (1998–2001) în Guvernul Greceanîi, prim-viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene (2009–2013) în Guvernele Filat I şi II, prim-ministru al Republicii Moldova (2013–2015).

În perioada 2001–2005 şi apoi 2007–2009 a fost vicepreşedintele companiei petroliere “Ascom Group”. Din 2005 până în 2007 a fost consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale. În perioada 2014–2018 Iurie Leancă a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Deşi a fost ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova, în februarie 2015 părăseşte partidul şi devine deputat neafiliat. În aprilie 2017 participă la constituirea Grupului parlamentar Popular European (GPPE). În iunie 2017 este ales în funcţia de vicepreşedinte a Parlamentului din partea GPPE, după ce prin modificarea Regulamentului Parlamentului grupurile parlamentare au fost echivalate în drepturi cu fracţiunile parlamentare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: