Partidul „ȘOR”

Legea care prevede majorarea vârstei de pensionare, contestată la Curtea Constituțională

Partidul „ȘOR” a contestat la Curtea Constituțională noua lege a pensiilor, adoptată la finalul anului 2021, de către majoritatea PAS. Potrivit unui comunicat al partidului, sesizarea a fost depusă pe 13 ianuarie, de deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Reghina Apostolova.

Autorii sesizării sunt de părere că legea, care stabilește, printre altele, majorarea vârstei de pensionare, este „scandaloasă și antipopulară”.

„Pe lângă majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, a fost majorat și stagiului de cotizare până la 34 de ani. Aceste modificări bat cel mai mult în femei, în contextul în care speranța de viață scade anual, iar din motive obiective, studii, concedii de îngrijire a copilului foarte puține femei ajung să atingă acest stagiu de cotizare necesar”, se menționează în comunicatul Partidului „Șor”.

În opinia celor de la „Șor” o prevedere „scandaloasă” este și introducerea așa-numitei pensii anticipate pentru muncă îndelungată.

„În realitate, practic este imposibil să fie atinse aceste cifre. Persoana, în special femeile, nu ar trebui nici să studieze, nici să nască copii și să muncească toată viața pentru a putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme”, se mai arată în comunicat.

Amintim că la sfârșitul anului trecut, deputații din majoritatea parlamentară au adoptat proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.

Documentul prevede dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar, de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Noile reglementări ale proiectului se referă și la restabilirea graficului de majorare a vârstei de  pensionare, stabilit în anul 2018.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani.

Pentru femei, vârsta standard  de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: