Partidul „ȘOR” a contestat la Curtea Constituțională noua lege a pensiilor, adoptată la finalul anului 2021, de către majoritatea PAS. Potrivit unui comunicat al partidului, sesizarea a fost depusă pe 13 ianuarie, de deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Reghina Apostolova.
Autorii sesizării sunt de părere că legea, care stabilește, printre altele, majorarea vârstei de pensionare, este „scandaloasă și antipopulară”.
„Pe lângă majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, a fost majorat și stagiului de cotizare până la 34 de ani. Aceste modificări bat cel mai mult în femei, în contextul în care speranța de viață scade anual, iar din motive obiective, studii, concedii de îngrijire a copilului foarte puține femei ajung să atingă acest stagiu de cotizare necesar”, se menționează în comunicatul Partidului „Șor”.
În opinia celor de la „Șor” o prevedere „scandaloasă” este și introducerea așa-numitei pensii anticipate pentru muncă îndelungată.
„În realitate, practic este imposibil să fie atinse aceste cifre. Persoana, în special femeile, nu ar trebui nici să studieze, nici să nască copii și să muncească toată viața pentru a putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme”, se mai arată în comunicat.
Amintim că la sfârșitul anului trecut, deputații din majoritatea parlamentară au adoptat proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.
Documentul prevede dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar, de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Noile reglementări ale proiectului se referă și la restabilirea graficului de majorare a vârstei de pensionare, stabilit în anul 2018.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani.
Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.