Legea cu privire la restituirea TVA din bugetul Găgăuziei, declarată neconstituțională. Reacția bașcanului
Full Article 3 minutes read

Legea cu privire la restituirea TVA din bugetul Găgăuziei, declarată neconstituțională. Reacția bașcanului

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei. Decizia a fost luată pe 5 martie. Se întâmplă după ce în adresa Curții au parvenit două sesizări – una din partea Adunării Populare a Găgăuziei și a doua din partea fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Curtea Constituțională a hotărât „se declară neconstituțional articolul 6, aliniat 11, din Codul fiscal”.

Până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din Găgăuzia se va realiza de la bugetul de stat. Restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din Găgăuzia pentru perioada de timp cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 22 februarie 2024, data suspendării acțiunii articolului 6, aliniat 11, din Codul fiscal se va realiza de la bugetul Găgăuziei. În cazul în care suma restituirii taxelor pe valoare adăugată și a accizelor depășește suma taxelor pe valoare adăugată și a accizelor colectate la bugetul Găgăuziei, diferența se va acoperi de la bugetul de stat”, a comunicat președinta Curții Constituționale Domnica Manole.

Pe această cauză, judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate. Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării.

Urmare a deciziei Curții Constituționale, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a scris pe rețelele de socializare că „judecătorii au întors locutorilor autonomiei Găgăuziei credința în justiție și în statul de drept”.

Victoria noastră convingătoare a dovedit încă o dată că autoritățile și locuitorii din Găgăuzia își ating întotdeauna obiectivele atunci când se unesc și acționează împreună”, a menționat Guțul.

***

Curtea Consituțională a început să examineze consituționalitatea amendamentului de la Codul privind restituirea TVA-ului de Găgăuzia pe 5 februarie 2024, după ce două sesizări în acest sens au parvenit din partea Adunării Populare a Găgăuziei și fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Legea care completa articolul 6 din Codul Fiscal și prevedea că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlament și, ulterior, promulgată de președinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevedea că în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Autorii plângerii susțineau că amendamentul adus Codului fiscal este neconstituțional pentru că, în opinia lor, modificarea nu a fost consultată suficient și nu au fost evaluate toate riscurile. De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului negau acuzațiile și spuneau că, între prima și a doua lectură, Parlamentul a organizat audieri publice asupra proiectului de lege.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: