Legea privind „agenții străini” din Georgia, adoptată în lectură finală. Președinta ar urma să aplice veto
Full Article 3 minutes read

Legea privind „agenții străini” din Georgia, adoptată în lectură finală. Președinta ar urma să aplice veto

Parlamentul Georgiei a adoptat în lectură finală proiectul de lege „privind transparența influenței străine”, în cadrul ședinței plenare din 14 mai. Documentul, care este elaborat de deputați din partidul de guvernământ „Visul Georgian”, a fost adoptat pe fonul protestelor masive din capitala țării, Tbilisi, care continuă și la această oră. 

După ce au avut loc schimburi de replici acide și o bătaie din cauza proiectului de lege „privind transparența influenței străine”, documentul a fost adoptat în a treia lectură – cea finală. 84 de deputați au votat pentru inițiativa legislativă, iar 30 – contra.

Între timp, mii de oameni continuă să protesteze împotriva proiectului de lege în fața Parlamentului de la Tbilisi. Sediul legislativului a fost înconjurat cu un gard de metal. Forțele de ordine încearcă să disperseze mulțimea, iar mai multe persoane au fost reținute deja. Numărul exact nu a fost făcut public, deocamdată, de autorități, scrie Paper Kartuli.

Precizăm că, în urmă cu două zile, președinta Georgiei Salome Zurabașvili, care se află în opoziție față de „Visul Georgian”, a declarat că va aplica veto pe proiectul de lege, dacă acesta va fi adoptat.

Legea privind „agenții străini” din Georgia

Proiectul de lege „privind transparența influenței străine” – numită inițial „legea agenților străini” – a fost înregistrat în parlamentul Georgiei repetat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” pe 8 aprilie 2024. Reprezentanții partidului au declarat că inițiativa a fost introdusă cu același text ca și proiectul de lege, care a fost retras în primăvara lui 2023, după proteste.

Proiectul prevedea crearea unui registru al „agenților străini”, care să indice toate persoanele juridice fără scop lucrativ și instituțiile media finanțate din străinătate cu peste 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual. În noua versiune a proiectului de lege s-a decis înlocuirea termenului „agent de influență străină” cu „o organizație care urmărește interesele unei puteri străine”. 

Criticii inițiativei legislative cerd că acesta este o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Guvernul georgian a respins orice comparație a proiectului cu legislația rusă.

***

În decembrie 2023, Georgia a obținut statut de țară candidat la Uniunea Europeană. Pe 25 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, în care se menționează că Georgia nu va putea începe negocierile de aderare la UE, dacă legea privind „agenții străini” va intra în vigoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: