Legea privind indexarea de două ori pe an a pensiilor a fost votată în lectură finală
Full Article 2 minutes read

Legea privind indexarea de două ori pe an a pensiilor a fost votată în lectură finală

De la 1 ianuarie 2020, pensiile vor fi indexate de două ori pe an. Proiectul de lege a fost votat de către deputați în lectura a doua, în cadrul ședinței de astăzi, 6 decembrie, a parlamentului. 

Astfel, începând cu anul viitor, pensiile vor fi indexate la 1 aprilie și 1 octombrie. Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Legea prevede extinderea modalității noi de indexare și asupra militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în țara noastră, erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895,07 lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 000 de persoane primesc pensia sub minimul de existență.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: