Lemnele pentru consumatorii casnici nu se vor scumpi. Guvernul promite prețuri similare cu cele de anul trecut
Full Article 2 minutes read

Lemnele pentru consumatorii casnici nu se vor scumpi. Guvernul promite prețuri similare cu cele de anul trecut

Guvernul va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar cu cel de anul trecut. În acest an lemnul de specii tari va varia între 550 și 875 lei pentru un metru ster, iar pentru lemnul moale, prețurile vor varia între 350-475 lei. Asigurarea vine din partea secretarului general al Guvernului Dumitru Udrea. Oficialul a declarat într-o conferință de presă din 4 august că întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice,  în special celor din învățământ.

Agenții economici nu vor putea cumpăra de la Moldsilva lemne de foc pentru comercializare.

În prima tranșă de vânzări planificată pentru octombrie noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică care face parte dintr-un grup social vulnerabil va putea cumpăra la un preț plafonat până la 3 metri steri. În cea de-a doua tranșă decembrie 2022 –ianuarie 2023, Moldsilva va acorda adițional masă lemnoasă în funcție de condițiile climaterice și stocurile disponibile”, a precizat Udrea.

Potrivit planului de aprovizionare cu lemne de foc pentru perioada rece a anului, livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor de gospodării de gospodării casnice, care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat.

Dumitru Udrea a mai spus că vor crește sancțiunile pentru tăierile ilicite. De asemenea oficialul a menționat, că Guvernul va lansa și o linie verde de informare a populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Totodată, volumul disponibil de lemn va fi afișat săptămânal de Agenția Moldsilva.

Anual consumatorii moldoveni folosesc în sezonul rece aproximativ un milion de metru steri de masă lemnoasă.  Moldsilva va acoperi circa 800 mii metri din volumul necesar.

Planul sus menționat țintește consumatorii din cele 658 mii de gospodării casnice din țară care utilizează sobele ca sursă principală de încălzire a locuinței.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: