Ion Ceban

„Li s-a achitat 4 milioane de lei pentru participarea la 25 de ședințe”. Ceban i-a criticat pe consilierii municipali și pretori

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, i-a criticat pe unii dintre consilierii municipali și pretorii care, în opinia sa, se ocupă de politică și de propriile interese. La ședința primăriei din 25 ianuarie, Ceban a spus ce salarii primesc primarul și viceprimarii, precum și cu cât sunt plătiți consilierii pentru participarea la ședințele consiliului municipal.

„În perioada în care mă aflu în funcția de primar, oamenii s-au folosit de bunătatea mea și au crezut că voi tăcea în continuare iar unii își vor face mendrele în primărie, în consiliul municipal, în preturi și regii. De azi înainte voi spune tot adevărul oamenilor și presei. Așa ca toți să cunoască contribuția fiecărui angajat, consilier și ONG care se implică în activitatea primăriei. Despre oamenii care își fac munca deoarece primesc bani publici”, a spus Ceban.

Primarul capitalei a spus că salariul său oficial neimpozitat este de 18 mii de lei iar un viceprimar primește 16 mii de lei, pe când consilierii municipali primesc pentru fiecare ședință CMC 3300 de lei.

Pentru anul 2020 cu 25 de ședințe, consilierilor li s-a achitat 4 milioane 300 lei. Unii consilieri care sunt membri a diverselor comisii primesc lunar un salariu de circa 26 de mii de lei, potrivit primarului.

În același timp, potrivit lui Ceban, ore în șir la ședinței consiliului municipal, consilierii sunt implicați în „polemici, acuzații și își frământă doar fălcile”.

Primarul capitalei i-a criticat pe unii dintre consilierii și pretorii capitalei, spunând că sunt implicați în politică, urmărindu-și propriile interese.

„Vă asigur, majoritatea consilierilor nu știu câte lacuri există în parcul La Izvor, câte proiecte avem pentru copii. Există specialiști care lucrează, dar există pretori care pun doar bețe în roate tuturor. În aceste cazuri, vom lua măsuri ”, a avertizat Ceban.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: