Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, condamnată la 15 ani de închisoare
Full Article 2 minutes read

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, condamnată la 15 ani de închisoare

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Totodată, și-au primit sentința și ceilalți membri ai „Consiliului Coordonator” învinuiți în acest dosar, scrie news.zerkalo.

Un alt opozant, Pavel Latuşko, aflat şi el în exil, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în acelaşi proces.

Pentru alţi trei aliaţi din exil ai Svetlanei Tihanovskaia – Maria Moroz, Olga Kovalkova şi Serghei Dilevski – judecaţi în acelaşi dosar, procuratura a cerut 12 ani de închisoare.

Opozanții au fost acuzaţi în special de „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”.

În tipul unei audieri care a avut loc la sfârșitul lunii trecute la un tribunal din Minsk, procuratura a cerut 19 ani de închisoare.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

O pedeapsă similară a fost solicitată și împotriva lui Pavel Latuşko, fost ministru al culturii şi fost director al teatrului academic de stat din Belarus.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului său Serghei Tihanovski, a adunat mulţimi în întreaga ţară în timpul campaniei electorale, stârnind speranţa unei schimbări.

Forţată să plece în exil, femeia care se prezenta cândva ca o simplă gospodină este acum imaginea forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neobosit.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, bloggerul şi activistul Serghei Tihanovski, a fost încarcerat înainte de alegeri, pentru a fi împiedicat să candideze. Aşa a ajuns să candideze la alegerile prezidenţiale soţia sa, Svetlana Tihanovskaia.

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale de la 9 august în care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi. Alegerea lui Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, a fost percepută ca fiind marcată de fraude şi a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese şi peste 30.000 de arestări. Opoziţia consideră că Svetlana Tihanovskaia este de fapt câştigătoarea alegerilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: