VIDEO Bani în fiecare lună pentru compensații la energie. Ministrul Buzu explică mecanismul
Full Article 3 minutes read

VIDEO Bani în fiecare lună pentru compensații la energie. Ministrul Buzu explică mecanismul

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu oferă declarații cu privire la modalitatea de acordare a compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară lunară, în sezonul rece 2023-2024. 

Anterior, reprezentanții Ministerului Muncii au venit cu unele clarificări referitor la modalitatea de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului, destinat persoanelor nevoiașe.

Conform noilor prevederi, ajutorul pentru perioada rece a anului a fost inclus în programul de compensații la energie „Ajutor la contor” și va fi acordat sub formă de plată monetară lunară. Această decizie a fost luată pentru a simplifica accesul la ajutorul financiar acordat pentru sezonul rece al anului și a ne asigura că toate familiile social-vulnerabile vor beneficia de suport din partea statului, pentru a face față cheltuielilor pentru încălzire”, susțineau reprezentanții Ministerului.

Se menționa că pentru a beneficia de acest suport financiar, familiile se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate.

Mai amintim că autoritățile au anunțat pe 29 septembrie cum va fi acordat ajutorul pentru perioada rece a anului, în sezonul 2023-2024. Se menționa că anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare. Acesta va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi, de exemplu lemn și cărbune.

***

În luna octombrie anul trecut a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.

Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Precizarea a fost făcută, în mai 2023, de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.

Pe 28 septembrie 2023, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că autoritățile alocă un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. Potrivit oficialului, bugetul este mai mic întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: