Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian efectuează o vizită de lucru în mai multe localități din Zona de Securitate. În prima parte a zilei, oficialii moldoveni vizitează satul Varnița. Aceasta este prima vizită oficială a liderilor guvernamentali în Zona de Securitate în contextul crizei energetice. La fața locului sunt prezenți și reprezentanți ai companiilor Moldovagaz și Premier Energy. Corespondenta NewsMaker Ecaterina Dubasova se află la Varnița și transmite live declarațiile oficialilor.
În Zona de Securitate sunt 12 localități conectate la infrastructura energetică de gaz și electricitate din stânga Nistrului. Cele mai vulnerabile sunt Varnița (Anenii Noi) și Copanca (Căușeni), care nu dispun de conexiuni directe cu malul drept al Nistrului. Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, compania Premier Energy urmează să conecteze aceste două sate la propria rețea de distribuție. Din punct de vedere tehnic, racordarea poate fi realizată în aproximativ 10 zile pentru Copanca și 25 de zile pentru Varnița.
Localitățile afectate includ: Dubăsari: Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca; Anenii Noi: Hîrbovăț și Varnița; Căușeni: Fîrlădeni, Hagimus și Copanca. Toate aceste sate urmează să fie racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Detalii AICI.
Aceasta este prima vizită oficială a liderilor guvernamentali în zona de securitate pe această temă. La fața locului sunt prezenți și reprezentanți ai companiilor Moldovagaz și Premier Energy, care vor oferi informații suplimentare despre procesul tehnic de racordare.
***
Pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. Datoria nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!