UPDATE (LIVE) Parlamentul s-a convocat în ședință plenară. Se decide declararea stării de urgență și numirea noilor membri ai CSM
Full Article 16 minutes read

UPDATE (LIVE) Parlamentul s-a convocat în ședință plenară. Se decide declararea stării de urgență și numirea noilor membri ai CSM

Deputații s-au întrunit, marți, 17 martie, în ședință plenară. Aceștia examinează proiectul guvernului, prin care se propune să fie declarată stare de urgență pentru 60 de zile. Inițiativa a fost aprobată de către cabinetul de miniștri în ședința de luni, 16 martie, din cauza pandemiei de COVID-19. De asemenea, pe ordinea de zi a fost inclus subiectul privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

UPDATE (16:30) Deputații au votat în unanimitate pentru declararea stării de urgență în Republica Moldova.

UPDATE (16:07) Platforma DA a solicitat o pauză de 20 de minute. Președintele de onoare, Dumitru Diacov, i-a rugat pe deputații din PPDA să renunțe la pauză. Președinta parlamentului a anunțat pauză până la ora 16:21.

UPDATE (15:49) Andrian Candu, Pro-Moldova: „Prioritatea noastră trebuie să fie lupta cu pandemia. Trebuie să dăm dovadă de consens și să găsim ceea ce ne unește. Orice neglijență comisă azi ne-ar putea costa scump mâine. Efectele asupra economiei sunt deja simțite. Azi nu există loc pentru speculații și demagogie. Condamnăm cu fermitate că unii profită de pe urma acestei crize: mă refer la factorul politic care a atras riscuri inutile. Alegerile din Hîncești au demonstrat lipsă de responsabilitate și sperăm să nu atragă consecințe grave”.

UPDATE (15:45) Ruxanda Glavan: PDM: „Salut efortul doamnei ministru al Sănătății. Nicio persoană rațională nu ar vrea să fie în papucii ei.”

UPDATE (15:44) Alexandr Slusari, PPDA: „Platforma DA a pledat și pledează pentru introducerea unor măsuri speciale care se impuneau încă săptămâna trecută când a fost instituit cod roșu în sănătate, ca să nu fie supuși riscului miile de oameni de la Hîncești. Nu s-a făcut și cineva trebuie să își asume”.

UPDATE (15:30) Chiril Moțpan, PPDA: „Termenul de 60 de zile mi se pare prea mare, 30 de zile era suficient. Prin introducerea situației de urgență pe un termen atât de mare eocnomia va avea o cale descendentă, dacă producătorii vor ajunge în faliment, de unde statul va lua bani pentru școli și grădinițe, sănătate, etc. Majoritatea întreprinzătorilor vor intra în faliment, statul va fi nevoit să intervină din nou în resuscitarea sistemului bancar. Suntem în plin sezon de activități agricole de primăvară, ce facem cu ei? Nu putem închide totul de la un capăt la altul. Din punct de vedere medical niciun stat nu e pregătit să țină piept, dar economic și Marea Britanie și Germania își susțin întreprinzătorii. Soluția ieșirii din criză este imunizarea naturală și nicidecum panica. Virusul trebuie controlat prin eficiență, nu izolând oamenii neștiind nimic despre ei. Declararea stării de urgență se impune, oamenii nu trebuie ținuți, însă, în casă. Pe termen lung, există riscul unor revolte sociale”.

UPDATE (15:25) Lilian Carp, PAS: „R. Moldova este sub asediul unei pandemii și dacă am fi luat măsuri încă de la început și nu am fi stat pe internet, mă refer la dl prim-ministru… R. Moldova nu va mai arătat așa ca până acum. Ce ați făcut în tot acest timp? În hotărârea guvernului este un punct privind la introducerea stării de carantină. Cine va plăti foile de boală pentru introducerea stării de carantină? O va introduce după situație sau în condițiile pandemiei? Trebuie să vedem dacă se respectă Codul Muncii dacă se instituie carantină. Mediul de afaceri este herghelia care trage căruța numită statul R. Moldova. Dacă nu vom lua măsurile necesare pentru ca herghelia să nu moară, căruța va rămâne goală”.

UPDATE (15:18) Încep luările de cuvânt. Mihai Popșoi, PAS: „Avem multe lucruri care ne separă, viziuni opuse asupra dezvoltării țării. Dar ne unește urgia care s-a abătut. Chiar dacă avem multe reproșuri, ptivind capturarea justiției prin CSM, alegerile de la Hâncești și altele, acestea pot să aștepte până când vom putea fi siguri că țara este în siguranță. Noi vom susține insituirea stării de urgență și propunem crearea unui grup format din deputați din toate fracțiunile parlamentare”.

UPDATE (14:18) Ion Chicu, prim-ministru: „Din momentul declanșării acestei crize, doamna ministru, dar și alți colegi v-au prezentat tot ce se întreprinde. Vi se prezintă, zilnic, de două ori pe zi, informațiile despre evoluția bolii. Cred și sper că găsiți timp pentru aceasta. Ceea ce afirmați că vă îngrijorează eu cred că sunt fobii inventate, trebuie să aveți capacitatea să le controlați, noi nu avem de gând să atentăm la libertățile fundamentale ale cetățenilor. 60 de zile pentru că avem un pronostic negativ în Europa al acestei boli. Voi fi bucuros dacă peste o săptămână voi avea ocazia să vin să vă solicit eliminarea stării de urgență”.

UPDATE (14:18) Oazu Nantoi, PAS: „Ați folosit 10 minute pentru un mesaj cu emoții, dar fără conținut. Nu ne-ați spus ce măsuri ați întreprins pentru a stopa pandemia în Moldova. Se cunoaște din presă că termenul de intubație este de 2 săptămâni. S-a stopat pe cât posibil fluxul de cetățeni din alte țări. Care este raționamentul termenului de 60 de zile, în condițiile în care toate țările introduc termenul de o lună. În funcție de evoluția situației, se poate prelungi. Induceți opinia că special încercați să sufocați pluralismul de opinie”.

UPDATE (14:18) Ion Chicu, prim-ministru: „Situația se schimbă de la oră la oră, respectiv și acțiunile noastre sunt întreprinse în funcție de evoluții”.

UPDATE (14:17) Dan Perciun, PAS: „Ce s-a schimbat în ultimele 3 zile și de ce nu ați instituit stare de urgență sâmbătă și nu ați amânat alegerile de la Hîncești?”

UPDATE (14:05) Premierul Ion Chicu prezintă solicitarea guvernului de a declara stare de urgență.

UPDATE (14.00) Majoritatea parlamentară a votat în două lecturi, cu 74 de voturi, modificările propuse de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, privind excluderea anumitor restricții din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război. Astfel, pe perioada stărilor de urgență va fi permisă adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice.

UPDATE (13:55) Luare de cuvânt din partea deputatului neafiliat Octavian Țîcu. El a criticat inițiativa de a institui stare de urgență pentru 60 de zile și nu pentru 30, așa ca în atle țări.

UPDATE (13:34) Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi: „Mă voi abține să vă răspund pentru că ține de viața mea persoanală. Dar înțeleg contextul în care mă întrebați. În cazuri de urgență susțin vaccinarea de către orice cetățean al țării”.

UPDATE (13:26) Ruxanda Glavan: „De șase ori ați menționat numele OMS. Vreau să vă întreb, în caz de necesitate, dvs vă veți vaccina?”

UPDATE (13:14) Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi: „Avem diferite tipuri de urgență, de exemplu – o secetă. Oare trebuie pentru asta să limităm dreptul de a alege și de a fi ales?”

UPDATE (13:20) Mihai Popșoi, PAS: „Având în vedere că legea a parvenit aseară și noi am văzut-o abia dimineață, explicați care sunt atribuțiile în plus pe care le va primi guvernul”

UPDATE (13:18) Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi: „Măsurile stabilite exhaustiv limitează capacitățile autorităților de a acționa în anumite situații de urgență”.

UPDATE (13:17) Alexandru Slusari, PPDA: „Insist să explicați mai detaliat pentru ce este nevoie să extindeți competențele. Organele și așa au atribuții destul de mari și guvernul are dreptul și alte organe pot emite dispoziții, ordine. Pentru ce e nevoie să adăugați o normă care poate fi implementată abuziv? Este o formulare foarte vagă și poate presupune orice”.

UPDATE (13:14) Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat un proiect de lege prin care în situații de urgență, în Republica Moldova să poată fi adoptate și modificate legi organice și legislația electorală. Ieri, proiectul prevedea și posibilitatea de desfășurare a alegerilor, precum și referendumuri republicane și locale, însă, ulterior, acestea au fost eliminate. „Noi aducem norma legală la normalitate. Limitarea Parlamentului de a adopta legi organice este nejustificată. Studiind Constituția R. Moldova vedem că în regim de urgență Parlamentul nu poate revizui Constituția. Respectiv prin lege organică să limitezi capacitatea Parlamentului de a adopta legi organice este inadmisibilă. Noi propunem readucerea la normalitate a respectivei legi”, a spus Nagacevschi.

UPDATE (13:13)  Sergiu Litvinenco, PAS: „Asta este prioritatea? Întâi CSM-ul și pe urmă starea oamenilor?”

UPDATE (13:13) Proiectul a fost adoptat cu 55 de voturi. 

UPDATE (13:08) Au început luările de cuvânt. Singurul care a solicitat luarea de cuvânt a fost deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău: „Am refuzat să particip la acest concurs, domnule Bolea, din mai multe motive. Am refuzat joi pentru că tot atunci am aflat deja numele câștigătorilor. Nu pot participa la un concurs unde părerea mea nu contează și votul meu este egal cu zero”.

UPDATE (13:08) Zinaida Grecianîi, PSRM: „Vom trăi și vom vedea”.

UPDATE (13:07) Lilian Carp, PAS: „Am impresia că nici hoții de miliarde nu vor fi puși la punct.”

UPDATE (13:06) Marina Tauber, PP ȘOR: „Noi am crezut că subiectul de bază pentru astăzi este starea națiunii. Dar se vede că pentru voi sunt altele, la fel ca alegerile de la Hîncești. Ați avut alte scopuri. Partidul ȘOR nu va susține acest proiect”.

UPDATE (13:05) Zinaida Grecianîi, PSRM: „Cum spunea bunica mea, să vă târguiți voi toată viața așa!”

UPDATE (13:04)  Sergiu Litvinenco, PAS: „Noi nu vom susține târgul politic PD-PSRM. Reforma justiției se amână pentru alte timpuri”.

UPDATE (13:03) Deputatul Partidului ȘOR, Denis Ulanov: „Ați lipsit de posibilitate deputații de a pune întrebări candidaților și solicit amânarea examinării subiectului.”

UPDATE (13:02) Grupul politic Pro Moldova, Andrian Candu: „Au fost sau nu invitați candidații în plenul parlamentului?”. Vasile Bolea a răspuns că aceștia au fost invitați și nu știe de ce aceștia nu sunt prezenți.

UPDATE (12:59) Vasile Bolea, PSRM: „Nu consider. A fost schimbat doar unul și nici acela nu a participat”.

UPDATE (12:58) Vladimir Cebotari, grupul Pro-Moldova: „Din păcate, trebuie să recunoaștem că acest concurs este unul compromis. De la tribună ați afirmat că este periculos și nu trebuie schimbate regulile jocului în timpul jocului. Colegul dvs, domnul Novac, v-a susținut. Atunci când s-au schimbat regulile de joc în timpul jocului și au fost schimbați membrii comisiei, nu credeți că trebuie considerat nul acest concurs?”

UPDATE (12:57) Vasile Bolea, PSRM: „Vzaimno!”

UPDATE (12:54) Maria Ciobanu, PDDA: „Îmi este rușine pentru dvs că sunteți deputat!”

UPDATE (12:53) Maria Ciobanu, PDDA: „A participat la concurs și profesonul Nicolae Osmochescu. Care sunt motivele că nu a câștigat concursul?” În replică, deputatul PSRM, Vasile Bolea a răspuns că fiecare candidat înscris la conrcurs a răspuns la întrebările comisiei și i-a recomandat Mariei Ciobanu să urmărească întregistrările video din timpul interviului. „Domnul Osmochescu nu a putut răspunde la anumite întrebări”, a declarat Bolea.

UPDATE (12:51) Grigore Novac, PSRM: „Marii noștri experți își dau cu părerea unul ca unul, cu acuzații rupte de realitate. Vreau să amintesc antivorbitorului că Comisia juridică a prelungit termenul cu încă o săptămână și dvs, domnule Litvinenco, ați votat pentru asta în cadrul comisiei. Dacă ați avut unele informații despre candidați și le-ați ascuns, posibil că ați acoperit pe cineva. Toate întrebările pe care le-a formulat comisia, domnule Andrian Ilici, reprezentantul dvs nici nu a venit să pună întrebări, dar s-a dus să se dea în spectacol în fața presei. În ceea ce ține de consens larg, când nu vii la ședința comisiei, nu pui nicio întrebare și nu ai nicio obiecție, este un show de prost gust”.

UPDATE (12:50) Sergiu Litvinenco, PAS: „Vă amintesc că și Vladimir Plahotniuc a obținut certificat de integritate de la ANI. Voi ați mers pe interese politice. Mergeți pe aceeași cale ca și Plahotniuc și credeți că veți ajunge acolo unde a ajuns și el”.

UPDATE (12:49) Deputatul Vasile Bolea, PSRM, l-a acuzat pe Litvinenco de manipulare: „Referitor la integritate: comisia, atunci când a solicitat prezentarea documentelor, a obligat candidații să prezinte declarația de avere și interese persoanle și să prezinte cazierul judiciar. Toți cei 17 admiși au prezentat aceste caziere”.

UPDATE (12:47) Sergiu Litvinenco, PAS: „Printre cei 4 membri pe care îi veți vota astăzi sunt unii cu integritate dubioasă. Unul umbla cu carnetele de note prin universitate și hotăra întrebări (una, de fapt), altul este exponent al unui infractor condamnat la 18 ani de pușcărie de instanțele noastre. Ați verificat integritatea candidaților?”

UPDATE (12:45) Vasile Bolea, PSRM: „Ați venit cu inițiativa de a schimba regulile jocului în timpul jocului. Atunci când Comisia a venit cu acest concurs, dvs ați propus să fie schimbate regulile. Fix cu aceeași abordare ați venit în ziua când Comisa trebuia să elaboreze cele 10 întrebări. Regulamentar, democratic, am pus solicitarea dvs la vot și nu a întrunit numărul necesar de voturi. Mai departe, Comisia și-a făcut treaba. Ați fi putut să participați la concurs, să notați candidații și să veniți cu o viziune pe care să o prezentați publicului larg. Nu ați făcut-o. Ați încercat să obstrucționați activitatea comisiei, la fel ca unii colegi de ai dvs”.

UPDATE (12:39) Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco: „Ieri am asistat la un fel de „dragoste pe vreme de holeră între PDM și PSRM. Prima întrebare: domnule Bolea, am avut mai multe propuneri ca să ajungem la un consens. Am spus că trebuie să găsim toate modelitățile, ca să aducem 4 oameni buni în componența CSM și am fi putut să o facem. Ați respins toate propunerile noastre. Credeți că nu putem găsi 4 oameni în R. Moldova care ar putea fi acceptați de către întregul for al parlamentului? Credeți că este corect să împărțiți doi membri pentru PSRM și doi pentru PDM?”

UPDATE (12:37) Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a argumentat că legea obligă deputații să adopte cât mai repede inițiativa, pentru a debloca activitatea CSM. El a argumentat că un consens cu opoziția este greu de atins, dacă nu imposibil și a dat spre exemplu concursurile organizate anul trecut de către fosta guvernare.

UPDATE (12:35) Deputatul grupului politic Pro Moldova, Andrian Candu, a citat opinia lui Nicolae Eșanu, fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției, din perioada guvernării democrate, care a scris că nu este bine ca deputații să voteze în grabă proiectul de lege privind numirea celor 4 candidați la funcția de mebri ai CSM.

UPDATE (12:32) Deputatul Partidului ȘOR, Denis Ulanov, l-a acuzat șeful Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul socialist Vasile Bolea, că nu l-a lăsat să pună întrebări candidaților la funcția de membri ai CSM, iar concursul ar fi fost netransparent. Bolea a respins acuzațiile.

UPDATE (12:30) Deputații purced la examinarea subiectului privind numirea a patru noi membri ai CSM, profesorii titulari de drept: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț, Ion Crețu.

UPDATE (12:20) Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a propus eliminarea de pe ordinea de zi a subiectului privind numirea noilor membri ai CSM. Autorul proiectului, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a argumentat că este un subiect care trebuie examinat de urgență, pentru a debloca activitatea instituiției. Deputatul din grupul Pro-Moldova, Andrian Candu, a memnționat că acest concurs a fost compromis și s-a alăturat solicitării ca subiectul să fie eliminat de pe ordinea de zi. Președinta parlamentului, Zinaida Grecinanîi, a refuzat să supună la vot inițiativa, iar subiectul a rămas în vigoare.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse trei subiecte:

  1. Proiectul de hotărâre privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț, Ion Crețu)
  2. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.212/2004 (art.4, 20, 22, 24, 25) privind regimul stării de urgență, de asediu și de război
  3. Proiectul de hotărâre privind declararea stării de urgență

Conform proiectului aprobat de guvern, se propune declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie-15 mai 2020.

Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 29 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți este în stare gravă, iar altul s-a vindecat și urmează să fie externat. 

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național. Inițiativa a fpst aprobată în cadrul ședinței de guvern.

Toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: