LIVE Premierul Belgiei se află în Moldova. Împreună cu președinta Maia Sandu fac declarații de presă

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander de Croo, care se află în vizită în țara noastră. După întrevedere, oficialii susține o conferință de presă comună.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că a fost citat la poliție pentru că a purtat pe 9 mai panglica Sfântul Gheorghe. Pe o rețea de socializare, el a scris că nu are de gând să renunțe la „simbolurile Victoriei”. „În 2022 au încercat să mă amendeze, însă am contestat decizia în instanță și am câștigat procesul. Așa se va întâmpla și acum”, a comunicat socialistul.

„Am primit o „invitație” să mă prezint la poliție. Vor să mă interogheze, de ce pe 9 mai eu am fost la Marșul Victoriei din Chișinău cu panglica Sfântului Gheorghe. (…) Am spus deja anterior și repet: nu am de gând să renunț la simbolurile Victoriei doar pentru că așa vor Maia Sandu și PAS. (…) Panglica Sfântului Gheorghe nu este politică. Este o amintire despre cei care au luptat pentru pace cu prețul vieții lor și un simbol al faptului că nu uităm acest lucru”, a scris Dodon pe Facebook.

În continuare, el a precizat ce urmează să întreprindă.

„În 2022 au încercat deja să mă amendeze pentru că am purtat panglica Sfântului Gheorghe la Marșul Victoriei, însă am contestat această decizie în instanță și am câștigat procesul. Așa se va întâmpla și acum. Iar atunci când vom ajunge la putere, vom anula această lege anti-popor și vom reda simbolurilor Victoriei respectul și cinstea cuvenite în societate”, a adăugat Dodon.

Din 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea, purtarea sau răspândirea panglicii Sf. Gheorghe și a literelor „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei. Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 9000 la 18 000 de lei iar, cele juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Pe 28 mai curent, șefa MAI, Daniela Misail-Nichitin, a anunțat că șapte deputați riscă amenzi pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în timpul evenimentelor din 9 mai. Ministra a precizat că, în cazul în care cei șapte parlamentari nu vor da curs citațiilor expediate de poliție, deciziile privind contravențiile vor fi luate în lipsa lor. În total, poliția a documentat 70 de cazuri de purtare a panglicii interzise, dintre care 55 în Chișinău, a anunțat șefa MAI.

Anterior, consilierul municipal din Bălți, Maxim Moroșan (PSRM), a anunțat că a fost amendat cu 4500 de lei pentru purtarea panglicii pe 9 mai. Despre amenzi și citații similare au vorbit și lidera partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, consilierul municipal din Bălți, Viaceslav Jucov (același partid), precum și lidera organizației „Izvorul Speranței”, Diana Karpinski.

La Marșul Victoriei din 9 mai, panglica Sfântului Gheorghe a fost observată inclusiv pe hainele liderului PSRM, Igor Dodon. El a purtat panglica și în 2022 și a fost amendat cu 9000 de lei. Ziarul de Gardă a scris în martie 2024 că Dodon a scăpat de această amendă. Judecătoria Chișinău a constatat că procesul-verbal a fost întocmit cu încălcarea procedurii. Instanța a reținut că Dodon, după cum a spus chiar el, „a purtat panglica bicoloră negru-portocaliu în contextul comemorării Zilei Victoriei și nu a utilizat această panglică în susținerea agresiunii militare și al propagandei, așa cum a fost invocat în procesul-verbal cu privire la contravenție contestat, or, careva probe sau informații nu au fost prezentate de către agentul constatator în susținerea învinuirii aduse”.

Ucraina va importa gaze din Grecia, prin Republica Moldova, la un tarif unic cu o reducere de 25%. Potrivit Ministerului Energiei, pentru a face acest lucru posibil, operatorii de transport din Bulgaria, Grecia, Moldova, România și Ucraina vor oferi, în perioada iunie – octombrie 2025, un produs comun lunar de rută pentru capacitate fermă. Ministerul a subliniat că această inițiativă va contribui la reducerea tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemului de gaze din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, gazele vor fi transportate din Grecia în Ucraina prin ruta transbalcanică, adică prin următoarele puncte de interconectare: Sidirokastron/ Kulata, Kardam/ Negru Vodă, Isaccea/Orlovka, Căușeni / Grebeniki.

Produsul lunar de capacitate pentru luna iunie 2025, în mărime de 31 356 129 kWh/zi, va fi oferit pe platforma regională de rezervare (RBP) în 29 mai 2025.

„Având în vedere timpul limitat până la licitație, în cazul în care o cantitate semnificativă din capacitatea oferită rămâne nerezervată, OST iau în considerare să organizeze o altă licitație pentru restul lunii, la o dată care va fi anunțată în comun. Ulterior, în cea de-a patra zi de luni a fiecărei luni, sunt planificate licitațiile de produse de capacitate pentru luna calendaristică următoare. Mecanismul de licitație cu preț uniform va fi implementat pentru alocarea de capacitate”, precizează Ministerul.

Până în octombrie 2025, Ucraina urmează să injecteze aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale în instalațiile sale de înmagazinare subterană pentru a se pregăti pentru sezonul de iarnă și pentru a garanta securitatea consumatorilor vulnerabili.

„Această acțiune comună de solidaritate a OST vizează satisfacerea nevoilor urgente ale Ucrainei, având în vedere poziția critică în care a fost pusă țara. Aceasta va facilita procurarea de către Ucraina a unei părți din cantitățile necesare prin surse diverse, inclusiv GNL din SUA și alte surse fiabile prin ruta transbalcanică, permițând diversificarea și creșterea siguranței în aprovizionare”, menționează Ministerul Energiei.

Potrivit publicației zn.ua, până acum gazul nu era livrat în Ucraina prin coridorul transbalcanic din cauza costurilor ridicate de tranzit. Fostul director al Operatorului Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina, Serghei Makogon, a explicat că transportul gazelor din terminalele GNL din Grecia era de aproape patru ori mai scump decât din terminalele din Polonia sau Croația, deși distanțele sunt comparabile.

Însă, operatorii din cele cinci țări au convenit asupra unei reduceri de 25% a tarifului, ceea ce face ca ruta să devină viabilă din punct de vedere economic.

Care sunt beneficiile pentru Moldova

Potrivit Ministerului Energiei, livrările de gaze prin acest coridor vor duce la o utilizare mai eficientă a infrastructurii operatorilor din țările aflate pe traseu, inclusiv Moldova.

„Acest lucru, la rândul său, va duce la creșterea veniturilor pentru operatori care vor fi generate din vânzarea capacității neutilizate până în prezent și, astfel, la o reducere a tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemelor de transport al gazelor din Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina”, subliniază Ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Un grup de membri și simpatizanți ai Partidului „Inima Moldovei”, formațiune condusă de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, au protestat astăzi în fața Parlamentului. Manifestanții au acuzat guvernarea că ar intenționa să numească judecători „comozi” la Curtea Constituțională, în contextul expirării mandatelor a cinci din șase magistrați. Opoziția trebuie să participe la alegerea noilor judecători, spun protestatarii, pentru a garanta independența Înaltei Curți.

„PAS se grăbește se numească alți judecători, ascultători și ușor controlabili, deoarece au nevoie de o curte de buzunar, dar nu de o Curte Constituțională care să anuleze alegerile dacă rezultatele nu le convin”, a declarat Vitalie Blănari, membru al partidului. Acesta susține că formațiunea pe care o reprezintă este gata să sprijine candidați independenți, fără afiliere politică.

La rândul său, Olga Gorban, reprezentantă a partidului, a acuzat guvernarea că ar „transforma Curtea Constituțională într-un birou de partid”: „O instanță care ar trebui să apere legea, este folosit pentru a pregătit fraudarea alegerilor. Cerem Parlamentului să aleagă judecători noi, care să fie corecți, să lucreze pentru toți cetățenii, nu doar pentru un partid”.

NewsMaker a solicitat o reacție din partea Curții Constituționale și a Partidului Acțiune și Solidaritate, însă până la publicarea știrii nu am primit un răspuns.

Recent, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Radu Marian, a declarat pentru NewsMaker că membrii Înaltei Curți vor fi numiți cu respectarea prevederilor legale.

„Conform legii cu privire la Curtea Constituțională, membrii Curții se numesc de către cele 3 instituții – Guvern, Parlament, CSM. Membrii sunt desemnați începând cu 3 luni înainte de expirarea mandatului, adică până pe 16 august. Membrii vor fi numiți după criterii profesionale, așa încât să asigure respectarea Constituției”, a declarat Radu Marian.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

În sectorul Ciocana, scuarul Maria Drăgan, se conturează proiectul imobiliar care va redefini standardele locuirii urbane din Chișinău. Din luna martie, DUOMO a devenit un reper al inovației în construcții – un proiect care pune accent pe durabilitate și confort, oferind totodată costuri reduse de întreținere.

Fundația – Baza unui viitor solid

Lucrările la DUOMO avansează într-o etapă-cheie: construcția fundației – baza solidă pe care se va ridica prima tranșă a proiectului. Au fost realizate săpături pentru groapa de fundare a primei tranșe, care va asigura spațiu pentru patru niveluri de parcare subterană. 

Angajamentul DUOMO: calitate fără compromis

Pentru DUOMO, calitatea nu este un detaliu, ci o promisiune fermă. Fundația proiectului este gândită pentru a oferi:

  • Stabilitate garantată în orice anotimp – inclusiv în fața condițiilor naturale extreme. 
  • Eliminarea riscului de tasări diferențiate – clădiri durabile  generație după generație. 
  • Asigurarea unei baze solide pentru cele 4 nivele de parcări subterane și spații tehnice. 

DUOMO nu este doar un ansamblu rezidențial – este un concept care schimbă modul în care ne raportăm la oraș, locuințe, viața de zi cu zi. În spatele fiecărui detaliu tehnic stă o viziune clară: responsabilitate, calitate și confort real pentru viitorii locatari.

Alege bine. Alege DUOMO – solid de la fundație.

DUOMO – locul unde ești tu însuți.

Mai multe informații: www.duomo.md

În contextul perchezițiilor în care sunt vizați mai mulți angajați ai Postului Vamal Leușeni, reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au anunțat că o persoană a fost reținută. În privința altor cinci angajați ai postului, acțiunile sunt în desfășurare.

Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru NewsMaker că, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, nu a fost afectată activitatea postului vamal.

Totodată a anunțat că, la moment, o persoană a fost reținută, iar în privința altor 5 angajați acțiunile sunt în desfășurare. Purtătoarea de cuvânt a instituției a precizat că CNA va veni cu detalii suplimentare după finalizarea operațiunii.

Amintim că, în dimineața zilei de 29 mai, purtătoarea de cuvânt a CNA a declarat că au loc acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pentru fapte de corupție și că sunt vizați mai mulți angajați ai Postului Vamal Leușeni.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: