LIVE Protest la Parlament. Patentarilor obligați să dețină case de marcat s-au alăturat susținătorii lui Șor
Full Article 3 minutes read

LIVE Protest la Parlament. Patentarilor obligați să dețină case de marcat s-au alăturat susținătorii lui Șor

Patentarii organizează un nou protest la Chișinău. Aceștia sunt nemulțumiți de intrarea în vigoare a modificărilor operate în Legea cu privire la patenta de întreprinzător. De menționat că începând cu 1 iulie, patentarii sunt obligați să dețină case de marcat. NM transmite live protestul. 

Precizăm că la protest s-au alăturat și susținătorii fugarului Ilan Șor. Și pe 30 iunie, aceștia au protestat în susținerea patentarilor.

UPDATE 11.54: Protestatarii se îndreptă spre Oficiul Avocatului Poporului pentru a solicita asistență.

Pe 1 iulie a expirat valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă vor trebui să treacă la forma de activitate de antreprenor independent.

Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor.

Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an.

Conform celor mai recente date statistice, în Moldova mai sunt 4200 de deținători de patentă. Toți sunt mici întreprinzători, care se ocupă în mare parte cu comerțul în piețe.

Pe 23 iunie, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba declara că zilele următoare deținătorii de patentă vor primi prin poștă, acasă, materiale informative despre tranziția la activitatea independentă. Alaiba a declarat că nu înțelege cum ar arăta un compromis pe subiectul aparatului de marcat. Astfel, el a ținut să adauge că acesta rămâne obligatoriu și le-a sugerat celor vizați să se obișnuiască cu ideea.

Pe 30 iunie, Dumitru Alaiba recunoaștea că nu toți comercianții s-au echipat cu aparate de casă. Oficialul declara că, deși Guvernul rămâne ferm pe poziții, autoritățile va fi tolerante, o perioadă, față de comercianții care nu au reușit să facă rost de aparate de casă.

„O să manifest o anumită toleranță, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că noi nu ne-am pus scopul să-i persecutăm și închide, dar să-i îndrumăm spre o cale civilizată. (…) Asta nu înseamnă că mâine pe toți îi ridică care nu au aparat de casă. În același timp, nu o să dăm semnale că decizia s-ar putea anula. Decizia va rămâne fermă”, a precizat Alaiba pe 30 iunie, după discuțiile cu patentarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: