LIVE TEXT Curtea Constituțională examinează sesizarea privind modificările la Legea cu privire la procuratură
Full Article 3 minutes read

LIVE TEXT Curtea Constituțională examinează sesizarea privind modificările la Legea cu privire la procuratură

Curtea Constituțională examinează în ședința din 21 mai sesizarea mai multor deputați privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, a Hotărârii Parlamentului privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova și a Decretului Președintelui Republicii Moldova, privind desemnarea domnului Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar.

Implicit, CCM urmează să se pronunțe asupra legalității concursului prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general. Sesizarea a fost depusă în 2019 de către deputații din fracțiunea Partidului Democrat (PDM), însă ședința pentru examinarea acesteia a fost anunțată a doua zi după ce procurorul general a anunțat că Vlaidmir Plahotniuc este printre principalii beneficiari ai jafului bancar.

UPDATE (12.05) Judecătorii CCM s-au retras pentru deliberări. Pronunțarea deciziei va avea loc peste 30 de minute.

UPDATE (11.20) Deputatul din grupul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, și-a încheiat raportul. Urmează sesiunea de întrebări.

UPDATE (10:36) Cererea depusă de deputatul din grupul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, privind recuzarea lui Vladimir Țurcan a fost acceptată. Acesta nu va participa la examinarea cauzei.

UPDATE (10:10) Deputatul din grupul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a cerut recuzarea judecătorului Vladimir Țurcan, pe motiv că prevederile au fost votate în timpul când acesta era deputat PSRM. Mai mult, el s-a expus prin vot asupra legii respective. Judecătorii CCM urmează să decidă asupra acestui aspect.

UPDATE (10:02) La începutul ședinței, președinteta CCM, Domnica Manole, a declarat că Înalta Curte a luat act de decizia deputaților democrați și va examina sesizarea celorlalți deputați.

În fața clădirii Curții Constituționale se desfășoară un protest în susținerea lui Alexandr Stoianoglo.

Sesizarea a fost depusă la data de 23 septembrie 2019 de către domnii Pavel Filip, Dumitru Diacov, Vladimir Cebotari, Serghei Sîrbu, Igor Vremea, Alexandru Jizdan, Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Corneliu Padnevici, Nicolae Ciubuc, Eleonora Graur și Vasile Bîtcă, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Democrații declarau că prin adoptarea respectivelor modificări au fost sfidate mai multe principii constituționale și fundamentale, precum principiul legalității, principiul separării puterii în stat, principiul clarității și accesibilității normei legale, statutul deputatului în Parlament și garanțiile de independență și autodeterminare a procuraturii.

Pe 20 mai, 5 dintre deputații semnatari au decis să își retragă sesizarea: Pavel Filip, Dumitru Diacov, Igor Vremea, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc.

Amintim că în cadrul unui brieifng din 18 mai, Alexandr Stoianoglo a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: