LIVE Trei proteste simultane la Parlament. Reporterul NewsMaker discută cu manifestanții

Proteste în fața Parlamentului, pe 19 decembrie. La manifestații au ieșit mai mulți agricultori, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă. Ultimilor li s-au alăturat angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Menționăm că pe 19 decembrie, deputații s-au întrunit în ședință plenară începând cu ora 10:00. Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova se află în fața Parlamentului și transmite live manifestațiile. 

Ce solicită Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova:

– stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025;

– alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial;

– majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază pentru cadrele non-didactice și didactice.

Ministrul Educației Dan Perciun a declarat, pe 18 decembrie, că Guvernul a decis adoptarea unor măsuri salariale adiționale pentru stimularea cadrelor didactice și a performanței în educație. Astfel vor fi acordate sporuri majorate pentru profesorii care au obținut grade didactice și managerii instituțiilor de învățământ care dețin grade manageriale.

Ce solicită Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

– salarii mai mari;

– bonusuri.

Ce solicită agricultorii: 

– aprobarea urgentă a proiectului de lege cu privire la secetă;

– prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025;

– achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;

– restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;

– elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru anul agricol 2025.

Pe 18 decembrie, Ministerul Agriculturii a declarat că procesul de prelungire a licențierii importului de cereale și oleaginoase este deja în desfășurare și că măsura se află în atenția autorităților. Ministerul a mai explicat că subvențiile sunt acordate după finalizarea investițiilor, iar procesul de plată poate dura, fiind dependent de fondurile disponibile. În cazul în care resursele alocate sunt epuizate, restanțele vor fi incluse în bugetul anului 2025. Instituția a recunoscut importanța restituirii accizelor pentru fermieri și a asigurat continuarea discuțiilor cu Ministerul Finanțelor pentru implementarea acestei măsuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Studenții fac practică în condiții anti-sanitare? Ministerul Educației a solicitat explicații de la USM

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a solicitat explicații de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) cu privire la hotărârea de trimite studenții Facultății de Biologie și Geoștiințe din anul I să facă practica de vară la baza din satul Bădragii Vechi, raionul Edineț. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații despre condițiile nepotrivite în care locuiesc studenții acolo.

Ministerul a solicitat de urgență conducerii USM explicații de la administrația instituției privind decizia de a desfășura practică la această bază, în condițiile în care universitatea dispune de suficiente cămine decente și laboratoare în Chișinău. Ministerul își reafirmă angajamentul de a colabora cu instituțiile de învățământ superior pentru a asigura condiții sigure și decente pentru toți studenții”, a transmis MEC într-un comunicat.

Precizăm că, anterior, studenți din anul I Facultatea de Biologie și Geoștiințe a USM s-au plâns în presă pe condițiile precare în care trebuie să locuiască pe durata stagiului de practică la baza de practică din Bădragii Vechi. Aceștia au relatat că sunt nevoiți să stea câte 3–4 persoane într-o cameră, să doarmă pe paturi de fier, să folosească o baie comună cu apă încălzită de soare și să gătească „în condiții inumane”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: