Facebook/Iv Ceban

Localitățile vor beneficia de servicii de salubrizare gestionate de autoritățile locale

Localitățile din țară vor beneficia de un serviciu public de salubrizare, conform unui proiect de lege examinat de Comisia administrație publică și dezvoltare regională și Comisia mediu, climă și tranziție verde. Documentul urmează să fie propus Parlamentului pentru aprobare.

Proiectul de lege stabilește un cadru juridic și instituțional unitar pentru organizarea, gestionarea și finanțarea serviciului public de salubrizare, inclusiv administrarea infrastructurii aferente. Acesta reglementează clar responsabilitățile autorităților publice: cele centrale vor elabora politicile în domeniu, iar autoritățile locale vor asigura implementarea acestora. Astfel, administrațiile publice locale vor avea competența de a decide asupra organizării și funcționării serviciului de salubrizare în fiecare unitate administrativ-teritorială.

Conform proiectului, autoritățile locale vor putea gestiona direct serviciul sau vor putea delega prestarea acestuia către operatori regionali, prin contracte de delegare. Operatorii vor avea responsabilitatea de a elabora programele specifice și de a stabili tarifele pentru serviciile oferite. Utilizatorii, fie că sunt localnici, agenți economici sau instituții publice și private, vor avea acces la serviciile de salubrizare pe baza unui contract cu operatorii, iar plata va fi efectuată prin factură emisă de aceștia.

Serviciul public de salubrizare va include activități esențiale precum colectarea și transportarea separată a deșeurilor, gestionarea biodeșeurilor, întreținerea căilor publice, deszăpezirea, precum și acțiuni de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în spațiile publice și private.

În prezent, doar 313 localități beneficiază de un serviciu funcțional de salubrizare, cu o rată de acoperire de 75% în mediul urban și doar 15% în mediul rural.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: