Facebook/Iv Ceban

Localitățile vor beneficia de servicii de salubrizare gestionate de autoritățile locale

Localitățile din țară vor beneficia de un serviciu public de salubrizare, conform unui proiect de lege examinat de Comisia administrație publică și dezvoltare regională și Comisia mediu, climă și tranziție verde. Documentul urmează să fie propus Parlamentului pentru aprobare.

Proiectul de lege stabilește un cadru juridic și instituțional unitar pentru organizarea, gestionarea și finanțarea serviciului public de salubrizare, inclusiv administrarea infrastructurii aferente. Acesta reglementează clar responsabilitățile autorităților publice: cele centrale vor elabora politicile în domeniu, iar autoritățile locale vor asigura implementarea acestora. Astfel, administrațiile publice locale vor avea competența de a decide asupra organizării și funcționării serviciului de salubrizare în fiecare unitate administrativ-teritorială.

Conform proiectului, autoritățile locale vor putea gestiona direct serviciul sau vor putea delega prestarea acestuia către operatori regionali, prin contracte de delegare. Operatorii vor avea responsabilitatea de a elabora programele specifice și de a stabili tarifele pentru serviciile oferite. Utilizatorii, fie că sunt localnici, agenți economici sau instituții publice și private, vor avea acces la serviciile de salubrizare pe baza unui contract cu operatorii, iar plata va fi efectuată prin factură emisă de aceștia.

Serviciul public de salubrizare va include activități esențiale precum colectarea și transportarea separată a deșeurilor, gestionarea biodeșeurilor, întreținerea căilor publice, deszăpezirea, precum și acțiuni de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în spațiile publice și private.

În prezent, doar 313 localități beneficiază de un serviciu funcțional de salubrizare, cu o rată de acoperire de 75% în mediul urban și doar 15% în mediul rural.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău: „Coloana vertebrală a securității energetice”

Pe Linia electrică Vulcănești – Chișinău au început lucrările de instalare a conductoarelor, în apropierea localității Congaz. Ministerul Energiei anunță că, în același timp, continuă și lucrările de construcție a liniei electrice de 400 kV.

Potrivit datelor prezentate de Minister, în ultimele trei săptămâni, doar în raionul Cimișlia au fost betonate 112 fundații din totalul de 117 prevăzute pentru această zonă. Trei dintre acestea au fost finalizate recent.

Tot în raionul Cimișlia, au fost deja asamblați 55 de piloni, dintre care 41 doar în ultimele trei săptămâni. În luna iulie, 25 de piloni au fost deja instalați pe traseul liniei electrice.

„Acest proiect strategic este o investiție esențială în independența și securitatea energetică a Republicii Moldova, parte a efortului de creștere a gradului de interconectare cu rețeaua europeană ENTSO-E. Linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău este coloana vertebrală a securității noastre energetice. Avansarea lucrărilor în teren, în pofida temperaturilor ridicate arată seriozitatea și angajamentul echipelor implicate demonstrează că Moldova poate”, a declarat ministrul Dorin Junghietu.

Linia Electrică Aeriană va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea acoperi peste 50 la sută din consumul de energie în perioada de consum maxim.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială. Valoarea este de 61 de milioane de euro, dintre care în jur de 27 de milioane sunt destinate pentru construcția liniei Vulcănești-Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: