Lukașenko se declară „gata să lupte alături de ruși împotriva Ucrainei”, însă cu o condiție

Liderul de la Minsk Alexandr Lukașenko a explicat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, în ce condiții Belarusul se va implica în războiul din Ucraina, scrie news.zerkalo.

„Sunt gata să lupt împreună cu rușii de pe teritoriul Belarusului doar într-un singur caz deocamdată: dacă măcar un soldat de acolo vine pe teritoriul Belarusului să-mi omoare poporul. Dacă vor comite o agresiune împotriva Belarusului, răspunsul va fi cel mai sever. Iar războiul va căpăta un cu totul alt caracter”, a declarat Lukașenko.

Mai mult, liderul de la Minsk a menționat că acest lucru este valabil nu numai pentru Ucraina, ci și pentru alte țări vecine.

Totodată, Lukașenko i-a explicat, din nou, unui jurnalist BBC de unde se pregătea atacul asupra Belarusului.

„Acestea au fost acțiuni deliberate ale părții ucrainene. Doar că nu știu de ce a fost necesar. În primele minute au fost atacați de pe teritoriul Belarusului. A fost cu câteva minute înainte de începerea operațiunii militare speciale”, a adăugat el.

Președintele Belarusului a refuzat de asemenea să numească agresiunea armatei ruse o „invazie”. El a acuzat autoritățile ucrainene de nerespectarea acordurile de la Minsk și de declanșarea unui război la scară largă.

Lukașenka și-a amintit, de asemenea, vechile sale nemulțumiri: „din 2020, Ucraina a fost de fapt prima care a impus sancțiuni Belarusului, chiar înaintea țărilor occidentale”.

„Nu cred că este o invazie. Aceasta nu este o invazie. Autoritățile ucrainene au provocat această operațiune. Iată acțiuni similare. Am numit doar câteva dintre ele. Atunci a fost necesar să fie de acord cu Rusia că nu va exista un astfel de război. Dar totul avea ca scop, inclusiv prin acordurile de la Minsk, să declanșeze un război”, a declarat Lukașenka. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: