Lukaşenko susține că Vladimir Putin i-a promis ajutor militar, la prima cerere
Full Article 2 minutes read

Lukaşenko susține că Vladimir Putin i-a promis ajutor militar, la prima cerere

La prima solicitare, Rusia va acorda sprijin Belarusului privind asigurarea securității țării în cazul unei interferențe militare din exterior, a anunțat președintele Alexandr Lukaşenko, după o discuție cu liderul Vladimir Putin, informează agenția „Belta”, citată de The Bell.

„Ne-am înţeles cu el (Vladimir Putin, NM): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia, NM) pentru asigurarea securităţii Belarusului. Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)″⁣, a spus Lukaşenko.

Lukaşenko a mai menţionat că a convenit cu Putin să continue „consolidarea″⁣ Uniunii între Rusia şi Belarus, o alianţă interguvernamentală între cele două ţări.

Pe de altă parte, preşedintele belarus a respins orice mediere externă, propusă în special de Polonia şi ţările baltice, pentru a ajunge la o înţelegere cu opoziţia care contestă rezultatul scrutinului prezidenţial.

„Nu avem nevoie de niciun guvern străin, de niciun mediator″⁣, a punctat Lukaşenko în timpul unei reuniuni cu ministrul Apărării, scrie AGERPRES.

Polonia, Lituania şi Letonia au propus miercuri un plan de mediere care să prevadă crearea unui ″Consiliu naţional″⁣ pentru soluţionarea crizei politice din Belarus. ″⁣Fără a dori să-i ofensez pe liderii acestor republici, aş dori să le spun să-şi vadă de treabă″⁣, a răspuns sâmbătă Lukaşenko acestei iniţiative.

″Nu vom vinde ţara nimănui, vom fi stăpâni pe situaţie″⁣, a promis Lukaşenko, în timp ce în stradă continuă protestele împotriva realegerii sale pentru al şaselea mandat prezidenţial consecutiv, manifestaţii soldate până în prezent cu cel puţin doi morţi, circa trei sute de răniţi şi peste 7 000 de arestări.

Înaintea discuţiei cu omologul său rus, Lukaşenko a spus că doreşte să vorbească cu acesta pentru că în opinia sa şi Rusia poate fi ameninţată, iar dacă ″dacă belaruşii nu rezistă, valul va ajunge până acolo″⁣.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: