„Lumea din raioane vorbește deja că se pregătesc de război”. Ministerul Apărării reacționează după ce Dodon a publicat o invitație la comisariatul militar
Full Article 3 minutes read

„Lumea din raioane vorbește deja că se pregătesc de război”. Ministerul Apărării reacționează după ce Dodon a publicat o invitație la comisariatul militar

Secretarul Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon a publicat o fotografie cu o citație în care unui cetățean i se solicită să se prezinte la Secția Administrativ-Militară (SAM) din orașul Ștefan Vodă pentru a fi trecut în rezerva Forțelor Armate. În acest context, Dodon a sugerat că președinta Maia Sandu și partenerii externi Moldovei ar pregăti un „conflict armat pe Nistru”. Contactat de NM, Ministerul Apărării a explicat că documentul publicat de Dodon are legătură cu un proces de rutină de actualizare a datelor pentru bărbații din Ștefan Vodă care au împlinit vârsta de 27 de ani și se află la evidența militară.

Dodon: „Ce pregătesc Maia Sandu și curatorii ei externi, numai ei știu”

Pe 18 octombrie, Igor Dodon a publicat o citație-înștiințare expediată de SAM Ștefan Vodă către un bărbat din acest oraș, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, datele cu carecter personal fiind blurate. Persoanei respective i se aduce la cunoștință faptul că odată cu împlinirea vârstei de 27 de ani, conform legislației, este obligat să se prezinte la SAM Ștefan Vodă pentru a fi trecut în rezerva Forțelor Armate (FA).

Dumneavoastră până în prezent ați igonorat obligațiile de a vă prezenta în SAM Ștefan Vodă, pentru clarificarea situației militare și trecerea în rezerva FA fără motive întemeiate, fapt prin ce ați încălcat prevederile art. 366 (al. 1), art. 368 CCRM”, se arată în document.

Astfel, bărbatului i s-a solicitat să se prezinte pe 16 octombrie, ora 09:00, în Secția Administrației Teritorial-Militare Ștefan Vodă pentru a-și clarifica situația militară și a fi trecut în rezerva Forțelor Armate.

„Lumea din raioane vorbește deja că se pregătesc de război”. Ministerul Apărării reacționează după ce Dodon a publicat o invitație la comisariatul militar

Facebook/Igor Dodon

Pe lângă fotografia cu documentul SAM Ștefan Vodă, Dodon a publicat și un mesaj. Socialistul a sugerat că președinta Maia Sandu și partenerii internaționali ai Republicii Moldova, pe care Dodon îi numește „curatorii externi” ai șefei statului, ar pregăti un „conflict armat” pe Nistru.

Pentru ca vremurile în Moldova să fie și mai „bune”, iată că bărbații sunt chemați să se prezinte la centrele militare teritoriale. Ce pregătesc Maia Sandu și curatorii ei externi, numai ei știu. Dar lumea din raioane vorbește deja că se pregătesc de război. Oricum, în caz de conflict armat pe Nistru, pentru unii de la guvernare avionul spre Occident va fi mereu la dispoziție. Iar moldovenii vor rămâne cu probleme și durere la ei acasă”, a menționat el.

Ministerul Apărării: Este un proces de rutină

Contactată de NM, reprezentanta Ministerului Apărării, Ala Diaconu, a confirmat autenticitatea documentului dat publicității de Dodon și a explicat că citarea bărbaților care au împlinit 27 de ani la comisariatelor militare face parte dintr-un proces de rutină de actualizare a datelor.

Cu referire la documentul expediat de Secția Administrativ Militară Ștefan Vodă care apare în spațiul online, vă informăm că este vorba despre un proces de rutină de actualizare a datelor, prin intermediul unor înștiințări trimise bărbaților cu viza de reședință în raionul Ștefan Vodă care au împlinit 27 de ani și se află la evidența militară. Menționăm că acțiunea respectivă este una de rutină, se desfășoară anual, în conformitate cu prevederile Legii nr. 1245-XV din 18.07.2002 și nu trebuie politizate. Îndemnăm cetățenii să se informeze din surse oficiale”, a declarat reprezentanta Ministerului Apărării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: