Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat că ministrul Mihai Popșoi a participat, pe 9 mai, la Lvov, la reuniunea ministerială a coaliției de state care a decis înființarea Tribunalului Penal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Potrivit Chișinăului, țara noastră a susținut instituirea „instanței internaționale independente, dedicată judecării crimei de agresiune comise de conducerea politică și militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Următoarea etapă în procesul de creare a noii instanțe internaționale va avea loc pe 14 mai, la Luxemburg, când Ucraina va transmite oficial Consiliului Europei proiectele de instrumente juridice elaborate de grupul de lucru.
Potrivit Chișinăului, la evenimentul din Ucraina au participat oficiali ai Comisiei Europene și ai UE, precum și miniștrii de externe din țările care au contribuit la pregătirea documentelor pentru funcționarea noului tribunal.
„Tribunalul va fi o instanță internațională independentă, dedicată judecării crimei de agresiune comise de conducerea politică și militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acesta va completa mecanismele existente de justiție internațională, în condițiile în care Curtea Penală Internațională nu are competența deplină de a investiga acest tip de crimă. Republica Moldova a fost parte a grupului de lucru care, timp de peste doi ani, a contribuit la fundamentarea juridică și diplomatică a noului mecanism”, au comunicat reprezentanții ministerului de la Chișinău.
Conform instituției, la reuniunea de la Lvov, ministrul Mihai Popșoi a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru acest demers. „Acest tribunal este o necesitate pentru întreaga comunitate internațională. Doar prin justiție putem garanta responsabilitate și putem descuraja viitoare acte de agresiune”, a declarat Popșoi în discursul din cadrul sesiunii ministeriale.
Etapa următoare în procesul de creare a noii instanțe internaționale va avea loc pe 14 mai 2025, la Luxemburg, când Ucraina va transmite oficial Consiliului Europei proiectele de instrumente juridice elaborate de grupul de lucru. „Acest demers va marca lansarea procedurii de instituire a Tribunalului de către Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei, în cadrul sesiunii ministeriale. Republica Moldova își reconfirmă angajamentul deplin de a contribui la acest efort colectiv, în sprijinul justiției internaționale, al responsabilității și al păcii în Europa. Slava Ukraini!”, se arată în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Potrivit TASS, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitrii Peskov, a declarat că Moscova nu intenționează să reacționeze la dorința unor țări de a înființa un tribunal împotriva Rusiei.
***
Amintim că în aprilie 2024, un grup de 44 de țări a cerut la Haga crearea unui tribunal care să tragă Federația Rusă la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina. O declarație în acest sens a fost adoptată în urma conferinței „Restabilirea justiției pentru Ucraina”. Documentul a fost susținut inclusiv de Republica Moldova.