Lvov: Moldova a susținut crearea tribunalului care să judece Rusia pentru crimele de război comise în Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat că ministrul Mihai Popșoi a participat, pe 9 mai, la Lvov, la reuniunea ministerială a coaliției de state care a decis înființarea Tribunalului Penal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Potrivit Chișinăului, țara noastră a susținut instituirea „instanței internaționale independente, dedicată judecării crimei de agresiune comise de conducerea politică și militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Următoarea etapă în procesul de creare a noii instanțe internaționale va avea loc pe 14 mai, la Luxemburg, când Ucraina va transmite oficial Consiliului Europei proiectele de instrumente juridice elaborate de grupul de lucru.

Potrivit Chișinăului, la evenimentul din Ucraina au participat oficiali ai Comisiei Europene și ai UE, precum și miniștrii de externe din țările care au contribuit la pregătirea documentelor pentru funcționarea noului tribunal.

„Tribunalul va fi o instanță internațională independentă, dedicată judecării crimei de agresiune comise de conducerea politică și militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acesta va completa mecanismele existente de justiție internațională, în condițiile în care Curtea Penală Internațională nu are competența deplină de a investiga acest tip de crimă. Republica Moldova a fost parte a grupului de lucru care, timp de peste doi ani, a contribuit la fundamentarea juridică și diplomatică a noului mecanism”, au comunicat reprezentanții ministerului de la Chișinău.

Conform instituției, la reuniunea de la Lvov, ministrul Mihai Popșoi a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru acest demers. „Acest tribunal este o necesitate pentru întreaga comunitate internațională. Doar prin justiție putem garanta responsabilitate și putem descuraja viitoare acte de agresiune”, a declarat Popșoi în discursul din cadrul sesiunii ministeriale.

Etapa următoare în procesul de creare a noii instanțe internaționale va avea loc pe 14 mai 2025, la Luxemburg, când Ucraina va transmite oficial Consiliului Europei proiectele de instrumente juridice elaborate de grupul de lucru. „Acest demers va marca lansarea procedurii de instituire a Tribunalului de către Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei, în cadrul sesiunii ministeriale. Republica Moldova își reconfirmă angajamentul deplin de a contribui la acest efort colectiv, în sprijinul justiției internaționale, al responsabilității și al păcii în Europa. Slava Ukraini!”, se arată în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Potrivit TASS, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitrii Peskov, a declarat că Moscova nu intenționează să reacționeze la dorința unor țări de a înființa un tribunal împotriva Rusiei.

***

Amintim că în aprilie 2024, un grup de 44 de țări a cerut la Haga crearea unui tribunal care să tragă Federația Rusă la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina. O declarație în acest sens a fost adoptată în urma conferinței „Restabilirea justiției pentru Ucraina”. Documentul a fost susținut inclusiv de Republica Moldova.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre concertul lui Usatîi cu artiști ruși, lângă expoziția despre terorile staliniste: „Au căscat gura toți”

Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a criticat concertul cu artiști ruși, organizat de politicianul Renato Usatîi în Piața Marii Adunări Naționale – acolo unde are loc o expoziție dedicată victimelor represiunilor sovietice.

„La un capăt de PMAN comemorăm, deplângem pe cei care au fost deportați, duși, schilodiți, și la alt capăt de piață chefuim. Unii comemorează, alții chefuiesc. E iurea, evident că e iurea, și foarte urât s-a primit”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la N4.

Șeful Legislativului a criticat, de asemenea, atât autoritățile care au permis accesul artiștilor ruși în Republica Moldova, cât și organizatorii care au oferit scena și spațiul public pentru concert.

„Ping-pongul ăsta, că ăla a dat piața, dar cine le-a dat voie în țară. Aici trebuie să tragem linia și să spunem că, scuzați-mă, au căscat gura toți. De la cei care i-au lăsat să intre pe cântăreții ăștia faimoși, până la cei care le-au permis desfășurarea activității în Piața Marii Adunări Naționale”, a conchis Grosu.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în PMAN al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. Pe scena din Chișinău au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Concertul, organizat în imediata apropiere de expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”, a stârnit un val de critici.

Guvernul a condamnat ferm concertul organizat de Usatîi în PMAN, la mică distanță de expoziția dedicată victimelor deportărilor staliniste, calificându-l drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a criticat Primăria Chișinău pentru că a permis desfășurarea evenimentului în proximitatea expoziției și a cerut explicații publice din partea autorităților municipale.

În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”. Ea a precizat că primăria nu autorizează evenimentele, ci doar este notificată despre organizarea acestora.

Într-o transmisiune live pe Facebook, Renato Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. Totodată, acesta a calificat autoritățile centrale drept „o rușine”.

Cu o reacție a venit și Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, care și-a exprimat profunda indignare față de decizia autorităților locale de a permite desfășurarea unui concert cu participarea artiștilor din Federația Rusă — unii dintre ei susținători ai războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei — chiar în vecinătatea unei expoziții comemorative.

Asociația a lansat un apel public către autorități să-și reconsidere prioritățile și să manifeste respect față de memoria victimelor regimului stalinist: „Este esențial ca suferința și sacrificiul deportaților și deținuților politici să fie onorate cu demnitate și seriozitate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: