Macron, Tusk, Starmer și Merz, în vizită la Kiev: „O Ucraină liberă, puternică, prosperă și europeană este obiectivul nostru” (VIDEO)

Președintele Franței, Emmanuel Macron, noul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, premierul Marii Britanii, Keir Starmer, și prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, se află într-o vizită la Kiev. Înalții oficiali au sosit în dimineața zilei de 10 mai.

Starmere, Merz, Tusk și Macron au ajuns în capitala ucraineană cu trenul, fiind întâmpinați la gară de șeful Oficiului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, și de ministrul de Externe, Andrei Sibiga.

Cei patru înalți oficiali europeni vor participa la Summit-ul „Coaliției doritorilor” – un grup de state care au promis ajutor Ucraina împotriva invaziei ruse, pe care o conduc. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, va participa, de asemenea, la reuniune, în format de videoconferință.

Președintele Macron a publicat, la scurt timp după ce a ajuns la Kiev, un mesaj pe platforma X, în care și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina. Acesta a remarcat faptul că poporul ucrainean își apără țara, libertatea și Europa.

În fața agresiunii Rusiei, răspunsul nostru trebuie să fie colectiv. Am trei mesaje.

Primul: pacea. O pace justă și durabilă începe cu o încetare a focului deplină și necondiționată. Aceasta este propunerea pe care o susținem împreună cu Statele Unite. Ucraina a acceptat-o pe 11 martie. Rusia, însă, amână, pune condiții, trage de timp și își continuă invazia. Dacă Moscova va continua să obstrucționeze, vom intensifica presiunea — împreună, ca europeni și în strânsă coordonare cu SUA.

Al doilea: suveranitatea. Acordul de pace care urmează să fie construit trebuie să garanteze securitatea Ucrainei. Aceasta este aceia asupra ce lucrăm — la Paris, la Londra și acum aici, la Kiev. Facem progrese împreună.

În cele din urmă: viitorul. Ucraina luptă pentru poporul său, dar și pentru idealul european în care cu toții credem. O Ucraină liberă, puternică, prosperă și europeană este obiectivul nostru.

Istoria ne privește”, a mai spus Emmanuel Macron.

Cei patru lideri europeni s-au întâlnit deja cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, și prima doamnă Olena Zelenska la un memorial din oraș, unde au adus un omagiu persoanelor decedate la război.

Aceștia urmează să aibă discuții cu șeful statului ucrainean cu privire la un armistițiu cu Rusia, scrie Reuters.

Amintim că, pe 9 mai, agenția de presă Reuters a relatat că Statele Unite și țările europene finalizează pregătirea unei propuneri privind o încetare a focului de 30 de zile în Ucraina. În cazul în care aceasta va fi refuzată, vor fi impuse noi sancțiuni împotriva Rusiei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Roman Roșca

Deputatul PAS Roman Roșca, propus viceprim-ministru pentru Reintegrare. Avere și carieră

Deputatul PAS Roman Roșca a fost numit vicepremier pentru reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean. Anunțul a fost făcut după ședința Executivului din 21 iulie. De menționat că Roman Roșca figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie.

„Am înaintat Președintei Maia Sandu propunerea de a-l numi pe domnul Roman Roșca în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. În mandatul său parlamentar, Roman Roșca a condus Comisia specială de monitorizare și control parlamentar asupra politicii de reintegrare, iar acum va continua eforturile de consolidare a procesului de reintegrare a țării”, a scris premierul Dorin Recean pe rețelele de socializare.

Funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca este președintele Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Avere și interese

Potrivit declarației de avere din 2024, Roman Roșca a obținut un salariu total de peste 227 de mii de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 19 mii de lei lunar. În plus, a beneficiat de indemnizații în valoare de peste 281 de mii de lei din partea Parlamentului și diurne de puțin peste 12 mii de lei.

Familia Roșca deține două case de locuit, achiziționate în 2022 și 2024. Prima locuință, cu o suprafață de 135 m.p., are o valoare declarată de 1,3 milioane de lei, iar a doua, de aproximativ 53 m.p., este evaluată la 660 de euro. Familia mai are în proprietate două apartamente, dintre care unul de 88 m.p., dobândit în 2019 prin contract de donație.

În declarația de avere mai figurează două „averi imobile” – la rubrica bunuri în țară și în străinătate – dobândite tot în 2019, prin donație, fără a fi specificată natura exactă a acestora.

În garajul familiei Roșca se află două automobile, cumpărate în 2008 și 2015, la prețul de 296 de mii de lei și, respectiv, 287 de mii de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: