MAE Kazahstanului: Maia Sandu și Vladimir Zelenski nu vor participa la summitul CSI din octombrie
Full Article 2 minutes read

MAE Kazahstanului: Maia Sandu și Vladimir Zelenski nu vor participa la summitul CSI din octombrie

În cadrul actualei președinții a Republicii Kazahstan în Comunitatea Statelor Independente, pe 14 octombrie va avea loc la Astana o reuniune a Consiliului șefilor de stat CSI sub conducerea președintelui Kassym-Jomart Tokayev. Acest lucru a fost anunțat de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Aibek Smadiyarov, transmite corespondentul Kazinform.

Potrivit acestuia, la eveniment sunt așteptați liderii din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kârgâzstan, Rusia, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan, precum și președintele Comitetului Executiv – secretarul executiv al CSI.

„Nu va fi niciun reprezentant al Ucrainei la summit, care a suspendat participarea la evenimentele CSI în ultimii ani. De asemenea, șeful Republicii Moldova nu va putea participa din cauza programului de lucru încărcat”, a informat el.

Potrivit sursei citate, summitul CSI va deveni unul dintre evenimentele cheie în cadrul președinției Kazahstanului în această organizație. Pentru prima dată în perioada post-pandemică, șefii aproape tuturor statelor membre ale CSI vor lua parte personal la acest eveniment important”, a declarat Aibek Smadiyarov.

Ministerul a mai precizat că vor fi semnate o serie de acorduri internaționale care prevăd interacțiunea prin intermediul autorităților electorale, precum și pe probleme de combatere a corupției.

„La summit, este, de asemenea, planificată să se ia o decizie cu privire la transferul președințiilor în CSI în 2023 către Republica Kârgâză și organizarea următoarei reuniuni a Consiliului șefilor de stat la Bishkek. Se așteaptă ca șeful statului să sintetizeze rezultatele președinției țării noastre în CSI”, a spus Aibek Smadiyarov.

În luna mai al anului curent, președintele Parlament, Igor Grosu, a declarat că după finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al Comunității Statelor Independente (CSI). De altfel, el a spus că conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: