MAEIE respinge acuzațiile Mariei Zaharova: „3 minute – atât a durat incidentul de la sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău”
Full Article 3 minutes read

MAEIE respinge acuzațiile Mariei Zaharova: „3 minute – atât a durat incidentul de la sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău respinge criticile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la durata incidentului de la sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău de sâmbătă, 8 octombrie. Solicitat de NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a declarat că, de fapt, incidentul a durat doar trei minute și nu o oră, așa cum afirmase pe 11 octombrie Zaharova. Potrivit lui Vodă, carabinierii au intervenit „prompt și profesionist”, reținând cetățeanul Federației Ruse implicat în incident.

„Trei minute: atât a durat incidentul de la sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Informația despre așteptarea de o oră nu corespunde adevărului și este bine cunoscută de către responsabilii ambasadei care au fost la fața locului în contact cu oamenii legii de la noi. Carabinierii au intervenit prompt și profesionist, reținând cetățeanul Federației Ruse implicat în incident”, a precizat Daniel Vodă pentru NM.

Potrivit sursei citate, autoritățile Republicii Moldova respectă „cu strictețe” prevederile Convenției de la Viena – fapt despre care au fost informate, inclusiv,  autoritățile ruse. Vodă susține că ambasada rusă a fost informată despre măsurile întreprinse urmare a incidentului, alte detalii urmând a fi comunicate după stabilirea tuturor circumstanțelor și la finalizarea anchetei interne, gestionate de către Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI.

Amintim că purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat felul în care au reacționat forțele de ordine de la Chișinău în urma vandalizării sediului misiunii diplomatice. Potrivit ei, acțiunile au avut loc cu „complicitatea directă” a carabinierilor moldoveni. „Aceștia nu au dejucat la timp acțiunile atacatorului. Angajații MAI au ajuns la fața locului abia peste o oră. SIS-ul nu a reacționat în niciun fel”, a declarat Zaharova în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că un bărbat din Rusia a comis mai multe acte de huliganism în apropierea ambasadei Rusiei, în seara de 7 octombrie. Acesta a scris pe poartă cu vopsea, a aprins focuri de artificii în apropierea clădirii și a atârnat pe poartă o bucată de fier vechi, precum și un drapel alb-albastru. Apoi bărbatul a urcat pe gardul ambasadei. Contravenientul nu a răspuns solicitărilor carabinierilor de a coborî, dar ulterior a fost coborât și reținut.

Reținutul era Aleksandr Kudașov, în vârstă de 40 de ani. El a anunțat acest lucru după ce a fost eliberat de la poliție în baza unui angajament scris de a nu părăsi țara, notează Infotag.

„Dacă vă întrebați cumva ce nebun este acesta care a scris adevărul pe porțile ambasadei ruse „PUTIN – UCIGAŞ”, a arborat un steag alb-albastru-alb și a tras în consulat, atunci nu-ți măcina creierul, am fost eu” – a scris Kudașov pe pagina sa de Facebook, menționând că poliția a deschis un dosar de „vandalism” împotriva lui.

La rândul ei, Ambasada Federației Ruse a transmis o notă de protest după acest incident, prin care a solicitat cercetarea celor întâmplate, tragerea la răspundere a celor vinovați și neadmiterea, pe viitor, a unor astfel de situații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: