MAEIE va verifica cum sunt utilizate documentele de serviciu, după ce vicepretorul sectorului Botanica a încercat să influențeze poliția
Full Article 2 minutes read

MAEIE va verifica cum sunt utilizate documentele de serviciu, după ce vicepretorul sectorului Botanica a încercat să influențeze poliția

Pașaportul diplomatic, prezentat polițiștilor de vicepretorul sectorului Botanica, a fost declarat nul. Precizarea a fost făcută pentru NewsMaker de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Instituția a mai spus că a inițiat o verificare exhaustivă a utilizării documentelor de serviciu și că imunitățile diplomatice ale unui cetățean moldovean care deține un pașaport diplomatic nu se extind și asupra teritoriului Republicii Moldova. La fel, au menționat reprezentanții instituției, este responsabilitatea fiecărui titular să predea pașaportul diplomatic la MAEIE, după realizarea mandatului de serviciu. 

MAEIE a declarat că „incidentul este extrem de regretabil”.

Dorim să informăm că actul în cauză a fost imediat anulat. MAEIE a inițiat o verificare exhaustivă a utilizării documentelor de serviciu. În acest context, este important să subliniem că pașaportul diplomatic este furnizat angajaților MAEIE în scopul îndeplinirii atribuțiilor lor de serviciu, iar imunitățile și privilegiile care decurg din posesia acestui document se aplică exclusiv în statele în care sunt acreditați. Cu alte cuvinte, imunitățile diplomatice ale unui cetățean moldovean care deține un pașaport diplomatic nu se extind și asupra teritoriului Republicii Moldova, care este statul emitent al documentului”, a menționat instituția pentru NewsMaker.

De asemenea, reprezentanții instituției au spus că, „în conformitate cu prevederile legale, este responsabilitatea fiecărui titular să predea pașaportul diplomatic la MAEIE, după realizarea mandatului de serviciu”.

Polițiștii au anunțat pe 29 septembrie că au depistat un șofer în stare de ebrietate avansată la volan. Potrivit oamenilor legii, conducătorul auto efectua manevre periculoase pentru participanții la trafic din capitală. Polițiștii au constatat că șoferul mijlocului de transport este angajat cu funcție de conducere în cadrul Primăriei Chișinău, iar pentru a nu fi documentat „a prezentat un pașaport diplomatic pe care nu l-a predat dintr-o activitate anterioară”. Potrivit surselor NM, este vorba despre vicepretorul sectorului Botanica Roman Macovenco.

De menționat că Roman Macovenco a deținut funcția de secretar III al Ambasadei Republicii Moldova în Austria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: