Евгений Разумный / Ведомости

Mai mult de 139 mii de persoane din Moldova suferă de tulburări mintale și de comportament. Unde se pot adresa pentru ajutor

Începe Săptămâna Europeană a sănătății mintale. În Republica Moldova, în anul 2022, erau înregistrate mai mult de 139 mii de persoane cu tulburări mintale și de comportament, dintre care 73 de mii cu maladii psihice.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că în perioada 22-28 mai este marcată Săptămâna Europeană a sănătății mintale.

Potrivit instituției, în Republica Moldova sunt dezvoltate servicii comunitare de sănătate mintală. Acestea sunt acordate în cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din raioanele și municipiile din țară.

Instituția a mai menționat că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de asistență gratuită și confidențială inclusiv în trei instituții spitalicești.

„De asemenea, pentru tratamentul ambulator, persoanele au acces la medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Totodată, sunt asigurate cu medicamente procurate din sursele bugetului de stat, în acest scop, pentru anul 2023 fiind alocate și valorificate 11,7 milioane de lei”, ai precizat reprezentanții Ministerului.

În țara noastră, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, erau înregistrate 139 263 de persoane cu tulburări mintale și de comportament, dintre care 73 de mii cu maladii psihice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Voronin, după ce Ceban a fost interzis în România: „O măsură nu prea gândită” (VIDEO)

Deputatul comunist Vladimir Voronin consideră că interdicția privind intrarea pe teritoriului României și în întreg spațiul Schengen impusă primarului de Chișinău, Ion Ceban, este „nu prea gândită” și că nu apropie Republica Moldova și UE. El a sugerat că decizia în privința lui Ceban, care este liderul Mișcării Alternative Naționale, va constitui un avantaj în alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 10 iulie.

Eu nu cunosc motivele acestei interdicții. Cu ce ocazie ai luat această decizie și ce argumente sunt puse în bază? Dar din alt punct de vedere, eu cred că aceasta este o măsură nu prea gândită din partea structurilor interne. Și aceasta nu prea ne apropie pe noi. (…) Ei trebuie să se gândească cine și ce face. (…) E un lucru foarte serios, nu așa: „Eu vreau, eu nu vreau””, a declarat Vladimir Voronin.

Întrebat dacă Ion Ceban este „periculos” pentru securitatea națională a României, deputatul a spus, ironic: „Da, foarte periculos. Dacă ei se tem de Ion Ceban înseamnă că România se clatină în toate părțile. Asta pentru Ceban este o apreciere și o susținere în viitoarele alegeri”.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: