Shutterstock

Mai multă grijă pentru pacienții cu boli incurabile. Guvernul a adoptat o hotărâre cu privire la serviciile paliative

Pacienții care suferă de boli cronice incurabile și necesită îngrijiri corespunzătoare, vor avea acces la servicii de îngrijiri paliative calitative şi echitabile, în volum deplin, atât în condiții de domiciliu, cât și de staționar. O inițiativă în acest sens a fost aprobată, pe 16 iunie, de guvernul în exercițiu.

Documentul prevede sporirea accesului pacienților la îngrijiri paliative și va permite planificarea corespunzătoare a mijloacelor din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru prestarea serviciilor de îngrijiri paliative, raportată necesităților reale.

Potrivit prevederilor proiectului, serviciile de îngrijiri paliative, inclusiv prescrierea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate în conformitate cu actele normative în vigoare, vor fi acordate inclusiv persoanelor care nu au statut de persoană asigurată.

Concomitent, în Programul unic  al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, a fost inclusă o secțiune distinctă privind îngrijirile paliative, care stabilește prestatorii, beneficiarii îngrijirilor paliative, tipurile de servicii de îngrijiri paliative, lista serviciilor acordate pe fiecare tip de servicii de îngrijiri paliative, condiţiile acordării îngrijirilor paliative conform fiecărui tip de servicii de îngrijiri paliative, asigurarea cu medicamente, dispozitive medicale şi consumabile necesare pentru efectuarea îngrijirilor paliative.

Implementarea proiectului nu va necesita cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat, fiind planificate din contul mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Hotărârea adoptată va intra în vigoare din 1 ianuarie 2022.

***

Îngrijirea paliativă este un serviciu de sănătate care se acordă adulților și copiilor care suferă de condiții medicale limitatoare de viață. Îngrijirile paliative sunt o componentă esențială a sistemului de sănătate, care trebuie să fie incluse în toate schemele de asigurare universală cu asistență medicală.

Concepția privind îngrijirile paliative din anul 2008, în Republica Moldova, estima că, anual, până la 60% din persoanele decedate (total – 25830 pacienți, inclusiv 17642 din mediul rural și 8188 din mediul urban) ar necesita îngrijiri paliative, însă după 10 ani de implementare, în anul 2018, au beneficiat de îngrijiri paliative la domiciliu cca 37-38%, iar în unitățile cu paturi/hospice – cca 21-25% din cei care au necesitat îngrijiri paliative în anul 2018.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: