Mai multe evenimente în regim online vor fi organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Vezi programul activităților

Mai multe evenimente în regim online vor fi organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, informează Ministerul Educației.

Astfel, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO a creat un orășel virtual. Evenimentul creat pe platforma www.1iunie.artico.md va permite copiilor alături de părinți să parcurgă 8 stații în care vor descoperi informații noi, vor crea și vor experimenta, vor găti și vor face înconjurul lumii.

În fiecare din aceste stații: „Ne distrăm acasă”, „Gătim gustos”, „Lumea cărților”, „Atelierul creației”, „Trucuri și magie”, „Labirintul cunoașterii”, „Pădurea uimitoare”, „Soarele scânteietor” sunt plasate master class-uri, video sau jocuri.

Pentru adolescenți și tineri, vor fi create evenimente live, pe profilul Facebook al Centrului ARTICO:

– începând cu ora 14:00, Clubul Voluntarilor ARTICO organizează a treia ediție a evenimentului Play With Us. Toți copiii vor avea posibilitatea de a juca Monopoly, UNO, Skribbl și alte jocuri captivante.

– la ora 16:00, Movie’n ARTICO KIDS, va rula două ediții ale filmului „Pets”, ce vor fi difuzate în limba română.

– la ora 18:00, World Wild Quest oferă copiilor un drum aventuros ce va fi parcurs individual.

De asemenea, începând cu ora 19:30, ARTICO în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale organizează Quiz for Kids. Copiii sunt îndemnați să formeze o echipă de minim 2 și maxim 6 persoane. Quiz-ul va conține 3 runde și 24 de întrebări.

Este necesară înregistrarea prealabilă pentru toate evenimentele live, link-ul pentru formularul de înscriere îl puteți găsiți în descrierea evenimentului, pe profilul de Facebook al Centrului ARTICO.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” invită toți copiii să urmărească pe pagina de Facebook a instituției începând cu ora 11:00 spectacolul „Făt-Frumos din lacrimă” în limba română, iar la ora 12:00 spectacolul „Papagalul Pai” în limba rusă.

Sala cu Orgă va transmite live pe pagina de Facebook a instituției începând cu ora 18:00 concertul „Copiii pentru copii”, în cadrul căruia vor evolua elevii de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Școala de Arte „Alexei Stârcea” și Liceul Republican de Muzică „S. Rahmaninov”.

De asemenea, 70 de bibliotecari din România și Republica Moldova vor citi 70 dintre cele mai frumoase povești ale lumii, într-un „Maraton de lectură” în direct, timp de 8 ore. Evenimentul se va transmite live pe Facebook, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga” demarează de astăzi, 1 iunie, începând cu ora 11:00, un program cu povești în limba engleză în cadrul căruia copiii vor putea învăța cuvinte și expresii în limba engleză.

Muzeul Național de Artă a Moldovei invită publicul să vizioneze online un material video, unde sunt prezentate opere de artă din colecțiile instituției care redau copiii și copilăria.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: