Andrei Mardari / NewsMaker

Mai mulți activiști civici, cu un demers către Natalia Gavrilița: cer anularea deciziilor privind Stadionul Republican

Un grup de activiști civici au expediat un demers prim-ministrului Natalia Gavrilița în care au solicitat încetarea proceselor de înstrăinare a terenului Stadionului Republican. 

Activiștii solicită ca autoritățile să „ofere în mod transparent Ambasadei SUA alte terenuri, care nu sunt locuri istorice și/sau publice, pentru construcția Ambasadei”.

„Ne exprimăm încrederea că greșelile trecutului vor fi reparate și autoritățile își vor asuma un proces transparent și un dialog democratic. Stadionul este republican”, se arată în declarația activiștilor.

***

Recent, pe site-ul Agenției Proprietății Publice a fost publicat proiectul de hotărâre care prevede că Guvernul Republicii Moldova și SUA vor încheia un „Memorandum privind achiziționarea de proprietăți pentru construirea unei noi ambasade a SUA în Moldova”.

De menționat că anterior Ambasada SUA a raportat că urmează să investească 250 de milioane de dolari în construcția unei noi clădiri pe teritoriul Stadionului Republican și astfel să creeze „sute de locuri de muncă” și să „redreseze economia Chișinăului”.

Consilierii municipali PSRM au declarat că sunt împotriva vânzării Stadionului Republican către Ambasada SUA și consideră că există alte soluții pentru această problemă. Despre aceasta au declarat în cadrul unei conferințe de presă, în data de 21 februarie, Alexandr Odințov, președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău și Dinarii Cojocaru, vicepreședintele fracțiunii PSRM.

Amintim că deputații deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din fostul legislativ, au votat, pe 3 decembrie 2020, proiectul de lege care prevede că terenul unde a fost amplasat Stadionul Republican să rămână în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia să poată fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Premierul de atunci, Ion Chicu, a fost de părere că „este o eroare să modifici o lege care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: