MAI propune pedepse mai dure pentru autorii alertelor false cu bombe. 106 apeluri de la începutul lunii
Full Article 2 minutes read

MAI propune pedepse mai dure pentru autorii alertelor false cu bombe. 106 apeluri de la începutul lunii

Autorii alertelor false cu bombe ar putea fi sancționați mai dur. Ministerul Afacerilor Interne a prezentat pe 14 iulie o inițiativă de modificare a Codului penal. Aceasta vine în urma zecilor de alarme false cu bombă făcute de la începutul anului, la telefon sau prin e-mail, care au panicat populația și au blocat activitățile unor instituții și agenți comerciali.

Cu scopul descurajării fenomenului de anunțare a minării unor clădiri, MAI propune sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru astfel de fapte.

Până în prezent, anunțul cu bombă era pedepsit până la 2 ani de închisoare. Potrivit modificărilor propuse de MAI, pedeapsa ar putea ajunge la 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor de la 50 de mii de lei până la un maxim de 150 de mii de lei.

De asemenea, articolul în redacție nouă a Codului penal, prevede mai multe circumstanțe agravante pentru această faptă în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de închisoare.

MAI a constatat că numărul alarmelor false cu bombe a crescut în ultimele 3 luni ale acestui an, doar de la începutul lunii iulie fiind înregistrate 106 apeluri.

Numărul angajaților ministerului afacerilor interne implicați în control antiterorist și în investigarea cazurilor de alarmare falsă cu bombe, doar de la începutul lunii iulie 2022, a crescut cu circa 58%”, a se arată într-un comunicat al MAI.

Costurile generate de numărul mare de intervenții de control antiterorist sunt foarte mari și se estimează la zeci de mii de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: