Mai puține acte, diminuarea cotei TVA și moratoriu la controalele fiscale. Ce a discutat Ion Chicu cu reprezentanții producătorilor agricoli
Full Article 4 minutes read

Mai puține acte, diminuarea cotei TVA și moratoriu la controalele fiscale. Ce a discutat Ion Chicu cu reprezentanții producătorilor agricoli

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit pe 17 august cu reprezentanții producătorilor agricoli care au avut de suferit în urma secetei din acest an. În cadrul unui briefing de presă, șeful executivului a anunțat că urmează să fie aprobate mai multe decizii care să compenseze pierderile agenților economici din sectorul agricol.

„În privința rambursării TVA acumulate de agricultori în conturi, vom face posibil ca acest TVA să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor fără ca agricultorii să achite bani preventiv – se va face prin depunerea unei declarații, trezoreria va transfera acești bani agricultorilor, iar ei vor achita plățile respective; vom face astfel încât TVA-ul acumulat în debitul acestor agenți economici să fie folosit în contul plății pentru impozitul funciar, aici vorbim despre circa 120 mln de lei pe țară. De asemenea, s-a acceptat instituirea moratoriului la controalele fiscale din partea statului până la sfîrșitul acestui an”, a anunțat premierul Ion Chicu.

Premierul Ion Chicu a mai spus că, în urma discuțiilor, s-a convenit ca guvernul să propună parlamentului un proiect de lege privind extinderea subvenționării dobânzilor și pentru creditele existente ale agricultorilor, nu doar pentru cele noi, așa cum prevede legea în prezent.

O altă inițiativă prevede simplificarea regulamentului de alocare a compensațiilor pentru cerealelor din prima grupă și eliminarea unor acte. Miercuri, proiectul de lege va fi aprobat la ședința guvernului.

Datoriile agenților economici agricoli pentru tehnica agricolă livrată prin intermediul Mecagro, în jur de 120 mln de lei, să fie reeșalonate pentru 12 luni. De asemenea, Camera de Comerț și Industrie va putea emite certificate de forță majoră care va permite formalizarea unor relații dintre agenții economici din agricultură și furnizorii lor.

Totodată, s-a discutat ca, de la 1 octombrie, să fie diminuată cota TVA pentru livrările pentru fertilizanți și alte livrări pentru agricultori.

„Vorbim preventiv de 12% și să fie o cotă unică atât pentru aceste livrări, cât și pentru producția agricolă”, a precizat Ion Chicu.

Șeful executivului a precizat că aceste modificări vor fi elaborate și finalizate săptămâna aceasta și coordonate cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

„La ora 15:00 am avut o ședință cu cei 4 deputați care reprezintă grupul de lucru. Am discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare și nonbancare. S-au discutat două momente importante: să se facă o adresare către instituțiile financiare de a fi cooperanți în eșalonarea acestor credite și sperăm că vom ajunge la o astfel de înțelegere din partea instituțiilor financiare. Altul este un proiect care ar institui obligativitatea acestei reeșalonări. Vom pregăti acest proiect și îl vom coordona cu FMI, iar dacă va fi acceptat, vom merge în parlament”, a subliniat șeful executivului.

Premierul Ion Chicu a vorbit și despre propunerea guvernului de a majora cu 100 de mln de lei suma de 200 de mln pe care statul le-a distribuit pentru a compensa pierderile pentru cerealele din prima grupă.

„Astăzi, din discuțiile pe care le-am avut la Ministerul Finanțelor am înțeles că reprezentanții protestatarilor nu sunt de acord cu suma de 1500 de lei, ceea ce înseamnă că negocierile noastre stau în suspans. Dacă nu acceptă, vom reveni la discuții. Actualmente, statul nu poate oferi mai mult. Nu putem accepta o asemenea poziție rigidă pentru că și acești bani i-am alocat de la alte articole de cheltuieli”, a precizat Ion Chicu.

Amintim că agricultorii au protestat mai multe zile, nemulțumiți de atitudinea autorităților față de pierderile suferite din cauza secetei de la începutul anului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: