местные выборы 2019
Максим Андреев, NewsMaker

Mai puține ore de votare și sancțiuni suplimentare. Modificările la legislația electorală au fost votate în prima lectură

Modificările la legislația electorală au fost votate în prima lectură de către majoritatea parlamentară. Asta în pofida criticilor aduse de opoziție. Principalele nemulțumiri țin de scurtarea timpului în care alegătorii își pot exercita votul în ziua alegerilor, dar și împuternicirea Comisiei Electorale Centrale de a putea exclude din cursă un anumit concurent electoral. De cealaltă parte, deputații din Platforma DA și PAS au propus ca procedura de vot să dureze două zile.

Proiectul de lege prevede introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

Proiectul conține și alte modificări, inclusiv acordarea alegătorului cu dizabilități a dreptului să aplice facsimilul în loc de semnătură, acordarea dreptului de acces la listele electorale depline observatorilor, prin semnarea unei declarații de confidențialitate, reglementarea expresă a zilei când începe campania electorală pentru turul doi de scrutin, reducerea timpului destinat votării, stabilirea expresă a termenelor când pot fi nimicite listele electorale, etc.

De asemenea, se propune introducerea unei prevederi potrivit căreia Comisia Electorală Centrală (CEC) poate exclude din cursă un concurent electoral, atribuție care revine în prezent instanței de judecată. O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00 față de 07.00-21.00 cum este în prezent.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a spus că, în proporție de 90%, proiectul de lege este benefic. Sunt, însă, și prevederi „foarte grave”.

„Dar sunt 7-8 elemente în măsură să provoace fie îngrijorări, fie nu este clară opurtunitatea lor, fie sunt foarte grave. (…) Reducerea cu două ore a zilei votării a fost promovată de către inclusiv experții în domeniu, doar dacă vorbim despre două zile de votare, nu pur și simplu reducerea zilei votării”.

De asemenea, se propune stabilirea unor norme clare referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

Deputatul Pro Moldova Serghei Sîrbu a menționat că proiectul de lege este necesar, însă anumiți politicieni l-au „murdărit”, iar alegerile viitoare prezidențiale sunt deja fraudate.

„În astfel de redacție, acest proiect de lege nu vine să ajusteze prevederile la Codul Administrativ, dar să ajusteze la mofturile unui partid și să îl înscăuneze cât mai repede în funcție electorală pe liderul său”.

De cealaltă parte, inițiatorii proiectului menționează că documentul are ca scop realizarea unor adrese ale Curții Constituționale, ajustarea unor prevederi ale Codului electoral la normele Codului administrativ, precum și perfecționarea procedurilor electorale. Modificările au fost consultate pe larg cu societatea civilă pe platforma Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Moldoveancă decedată în România: a căzut de la geamul spitalului în care era internată cu copilul de 2 luni. Precizările MAE

O femeie originară din Republica Moldova, internată împreună cu bebelușul său de doar două luni la Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca, a murit duminică dimineață după ce a căzut de la etajul doi al clădirii. Cazul a fost confirmat pe 21 iulie de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, care a anunțat că Ambasada Republicii Moldova în România colaborează cu autoritățile române pentru clarificarea circumstanțelor tragediei și oferă sprijin consular familiei îndoliate.

Potrivit scrie cluj24.ro, tragedia s-a produs la Clinica de Pediatrie II. Echipajul medical sosit de urgență la fața locului a încercat să resusciteze victima, însă fără succes. Moldoveanca, în vârstă de 39 de ani, a fost declarată decedată la scurt timp după incident.

Copilul femeii a rămas internat în unitatea medicală, sub supravegherea personalului. Acesta este tratat pentru afecțiunea pentru care fusese adus inițial.

Poliția din Cluj-Napoca a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale cazului.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a confirmat decesul și a transmis, prin intermediul Ambasadei Moldovei la București, că este în contact cu autoritățile române și că oferă sprijin consular familiei îndoliate. Reprezentanții misiunii diplomatice urmăresc îndeaproape evoluția anchetei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: