Mai puține ore de votare și sancțiuni suplimentare. Modificările la legislația electorală au fost votate în prima lectură
Full Article 3 minutes read

Mai puține ore de votare și sancțiuni suplimentare. Modificările la legislația electorală au fost votate în prima lectură

Modificările la legislația electorală au fost votate în prima lectură de către majoritatea parlamentară. Asta în pofida criticilor aduse de opoziție. Principalele nemulțumiri țin de scurtarea timpului în care alegătorii își pot exercita votul în ziua alegerilor, dar și împuternicirea Comisiei Electorale Centrale de a putea exclude din cursă un anumit concurent electoral. De cealaltă parte, deputații din Platforma DA și PAS au propus ca procedura de vot să dureze două zile.

Proiectul de lege prevede introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

Proiectul conține și alte modificări, inclusiv acordarea alegătorului cu dizabilități a dreptului să aplice facsimilul în loc de semnătură, acordarea dreptului de acces la listele electorale depline observatorilor, prin semnarea unei declarații de confidențialitate, reglementarea expresă a zilei când începe campania electorală pentru turul doi de scrutin, reducerea timpului destinat votării, stabilirea expresă a termenelor când pot fi nimicite listele electorale, etc.

De asemenea, se propune introducerea unei prevederi potrivit căreia Comisia Electorală Centrală (CEC) poate exclude din cursă un concurent electoral, atribuție care revine în prezent instanței de judecată. O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00 față de 07.00-21.00 cum este în prezent.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a spus că, în proporție de 90%, proiectul de lege este benefic. Sunt, însă, și prevederi „foarte grave”.

„Dar sunt 7-8 elemente în măsură să provoace fie îngrijorări, fie nu este clară opurtunitatea lor, fie sunt foarte grave. (…) Reducerea cu două ore a zilei votării a fost promovată de către inclusiv experții în domeniu, doar dacă vorbim despre două zile de votare, nu pur și simplu reducerea zilei votării”.

De asemenea, se propune stabilirea unor norme clare referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

Deputatul Pro Moldova Serghei Sîrbu a menționat că proiectul de lege este necesar, însă anumiți politicieni l-au „murdărit”, iar alegerile viitoare prezidențiale sunt deja fraudate.

„În astfel de redacție, acest proiect de lege nu vine să ajusteze prevederile la Codul Administrativ, dar să ajusteze la mofturile unui partid și să îl înscăuneze cât mai repede în funcție electorală pe liderul său”.

De cealaltă parte, inițiatorii proiectului menționează că documentul are ca scop realizarea unor adrese ale Curții Constituționale, ajustarea unor prevederi ale Codului electoral la normele Codului administrativ, precum și perfecționarea procedurilor electorale. Modificările au fost consultate pe larg cu societatea civilă pe platforma Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: