Mai puțini activi ca acum patru ani. Câte persoane au votat până la ora 12:00 și care sunt cele mai active și pasive localități
Full Article 3 minutes read

Mai puțini activi ca acum patru ani. Câte persoane au votat până la ora 12:00 și care sunt cele mai active și pasive localități

Peste 18% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot până la ora 12.00. Datele au fost comunicate de Comisia Electorală Centrală. 

Președinta Comisiei Angelica Caraman a raportat că până la ora 12:00 și-au exprimat votul circa 18% dintre alegătorii înscriși în lista electorală. „Comparativ cu anul 2019, vorbim de o descreștere de aproximativ 3% de participare la vot”, a menționat Caraman.

Până la ora 12.00 au votat peste 500 de mii de alegători sau peste 18% din cei așteptați azi la urne. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de circa 54 la sută.

Localitatea cu cea mai slabă prezență la vot se dovedește a fi Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne 0,18 % dintre alegători.

În municipiul Chișinău au votat, până la ora 12.00, circa 14% dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Botanica al capitalei, unde au votat peste 18 mii de alegători (13,45%). La polul opus, se află sectorul Buiucani, unde au votat circa 12,63% dintre alegători.

În mun. Bălți este înregistrată o prezență de 14,15% dintre cei incluși în listele electorale.

***

Astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.

Promo-LEX a comunicat primele nereguli cu privire la procesul de vot din 5 noiembrie. Asociația a recepționat 141 de semnalări, incidente, de la observatori. 44 dintre acestea au fost prelucrate. Celelalte urmează a fi analizate ulterior. Potrivit Asociației, un alegător nu s-a regăsit în listele electorale, altul și-a fotografiat buletinul de vot cu opțiunea deja exprimată. Într-un alt caz, un alegător a arătat celor prezenți, în secția de vot, buletinul de vot după aplicarea ștampilei. Iar un alt alegător a întrebat dacă este posibil de schimbat un buletin de vot și a arătat buletinul cu ștampila inclusiv unui reprezentant al unui partid politic „pentru a se consulta”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: